Mraz i tuča uništili očekivani urod višanja u jakšičkom kraju (FOTO)

Autor: DK

JAKŠIĆ – Ovogodišnja berba višanja polako se privodi kraju. Na više od 60 hektara zasađeno je nasada višanja na području općine Jakšić, a slobodno se može reći da je u toj općini kao takvih nasada najviše u Požeškoj kotlini. Prema riječima načelnika općine Jakšić Ivice Kovačevića, koji se bavi tom proizvodnjom i ima veći broj vlastitih nasada višanja, uglavnom su zasađene dvije sorte i to kao najzastupljenija “Oblačinska”, a kao druga sorta “Cigančica”.

-Ova godina je lijepo počela, cvatnja nije bila prerana i oplodnja je bila odlična, no krajem travnja, 26/27. bio je jaki suhi mraz do –5 stupnjeva Celzijusa, te nanio štete od 60-90% ovisno o lokalitete. Da bi sredinom lipnja ono što je ostalo plodova oštetila tuča. Neki realni očekivani prinos po hektaru je 15-18 tona, no u ovoj godini će to biti manje i kretati će se oko maksimalno 5,5 tona – ističe Kovačević i dodaje kako je cijena već niz godina za prvu klasu manje od 3 kune što je donji prag isplativosti.

Zbog svih tih nepogoda proizvođači na području općine Jakšić, njih glavnina dobiti će najviše 1,50 kuna po kilogramu što je u svakom slučaju ispod praga profitabilnosti.

Na tržištu Hrvatske mali  je broj otkupljivača, a oni imaju nedostatak ambalaže, tako da otkup teče sporo. Loši vremenski uvjeti koji prate berbu još dodatno stvaraju probleme proizvođačima.

Završetak berbe se očekuje do kraja tjedna, a isplatu za predane višnje trebati će čekati i do 210 dana ovisno o otkupljivaču što je još jedan dodatni udarac na proizvođače višanja.

Isplata rode višnje 2016. očekuje se sukcesivno u roku 60-210 dana ovisno o otkupljivaču. Može li se očekivati povećanje onih koji bi se upustili u tu proizvodnju teško je reći jer je proizvodnja neizvjesna i ovisi o puno faktora na koje se jako teško može utjecati. Što će proizvođačima u konačnici donijeti ovogodišnja proizvodnja i to je teško predvidjeti. U svakom slučaju se može samo reći da isplativosti u ovogodišnjoj proizvodnji višanja neće biti.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: