Može li se sadašnja Gradska tržnica uklopiti u ambijent baroknog trga?

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Mnogo puta kroz protekla desetljeća kada se govorilo i pisalo o arhitrekturi Požege, pogotovo njenog najužeg središta, spominjala se zgrada Gradske tržnice kao trn u oku toga prostora.

Cijeli Trg svetog Trojstva izgrađen jer u baroknom stilu, no zgrada tržnice sagrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća je u pravom smislu riječi „šaka u oko“ jer po svim karakteristikama odudara od toga ambijenta.

Poznato je da ravni krovovi nisu karakteristika baroka, zgrada nadalje nema bolte iliti arkade, a uz sve to na njoj su postavljeni ogromni prozori sa velikim staklenim plohama i okvirima od metala.

Unazad tridesetak godina u više navrata su razni čelnici bivše općine Požega ili sadašnjeg grada razmišljali o rušenju ove zgrade i gradnji nove tržnice. Sve jer to ostalo mrtvo lovo na papiru. Jedan od razloga tomu je i nedostatak novca.

Novinari dakako nisu stručnjaci, ali imaju mogućnosti glasno razmišljati i nadležnima predlagati.

Konkretno zar nije moguće na zgradi sadašnje tržnice dograditi krovište, izmijeniti vrata i prozore ugrađujući prikladne za barokni stil, te naposlijetku izgraditi bolte na prednju stranu zgrade. Mišljenja stručnjaka su navodnio da su takva rješenja tehnički izvediva jer je zgrada kvalitetno sagrađena, te njena statika podnosi ovakve zahvate.

Iznoseći ovaj prijedlog očekujemo mišljenje stručnjaka koje ćemo rado prezentirati na našim stranicama što znači da nam se mogu obratiti osobno ili elektroničkom poštom. Bilo bi dobrio da se o tomu detaljnije očituju građevinski stručnjaci počeši od projektanata, statičara i drugih pa do onih zaduženih za očuvanje stare povijesne jezgre grada Požege, koja je zaštićena kao spomenik kulture.

Uz njihove stavove ključno je odlučivanje nadležnih dakle gradskih vlasti poštujući mišljenja struke jer svima bi nam trebalo biti u interesu da imamo ljepši grad i da do rješenja dođemo što efikasnije i sa što manje novca.

Dakako da se ne treba bojati novih rješenja. To je potvrdila replika spomenika nulte kategorije Kužni pil jer su mnogi rogobirili da to nije primjereno rješenje, a vrijeme je pokazalo da je to bio dobar potez jer je dugoročan i ne izaziva nove troškove iz gradskog proračuna.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: