Moramo li početi brojiti mrtve u Požegi da bismo se uozbiljili?! “Sljedeća dva do tri tjedna odredit će našu sudbinu”

Autor: D.K.

Broj zaraženih COVIDOM 19 u Hrvatskoj premašio je tisuću. Među zaraženima su i djeca. U posljednja 24 sata samo 100-injak kilometara od nas od koronavirusa su umrle četiri osobe.

Nisu li samo ove informacije dovoljne da počnemo razmišljati svojom glavom, postanemo savjesni i slušamo upute stručnjaka?!

Subotnje dopodne u nekim požeškim trgovačkim centrima vrlo malo se razlikuje od onih prije Odluka o zabrani okupljanja na javnim mjestima i držanju socijalne distance. Po policama s kruhom prevrće se bez rukavica, na ulazu čujemo odgovor muškarca nakon naputka djelatnika da dezinficira ruke “Ma ne da mi se”.

Zbog ovakvih ponašanja, koja očito nisu slučaj samo u Požegi, epidemiolozi su zabrinuti. Pribojavaju se da njihovi apeli ne dolaze do građana, odnosno da ih ignoriraju.

Pred nama je Uskrs i bojazan da bi broj oboljelih nakon tog perioda mogao biti puno veći je opravdana. Stoga ponovno apel svima – Ostanite kod kuće! Svima nam je Uskrs i svima nam je teško što ga ove godine nećemo moći proslaviti u širokom krugu obitelji. Strpljivost i odgovornost će nam se vratiti onako kako ih provodimo. Budemo li sada odgovorni i strpljivi, sljedeći ćemo Uskrs provesti s obitelji, na blagoslovu jela i svetim misama.

Neodgovornost koja je sada među nama situaciju bi mogla pogoršati i značajno produžiti. Poštujmo stoga upute stručnjaka Nacionalnog stožera civilne zaštite, ostanimo kod kuće, ne putujmo, ne sazivajmo goste, provedimo Uskrs u svojim domovima. Samo tako ćete sačuvati zdravlje i živote sebe i svojih najbližih i samo tako ćemo se vratiti normalnom životu.

I zapamtite, COVID 19 se ne događa nekom drugom, već svima nama.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je napravljeno 9.833 testiranja, a u zadnja 24 sata 583.

“Nažalost, imamo četiri preminule osobe u KBC-u Osijek. Radi se o osobama starije životne dobi, i svi su bili kronični bolesnici. Imamo ukupno 12 preminulih. Na respiratoru imamo 39 osoba, a oporavljenih je 119, što je 27 više nego jučer – rekao je ministar naglašavajući kako je jasno da su epidemiološki sljedaća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Budimo odgovorni, poštujemo mjere, one su tu s vrlo jasnim razlogom. Ako ćemo ih poštivati, možemo prebroditi ovu ugrozu, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: