Mora se orati krušna slavonska zemlja da bi se preživjelo (foto)

Autor: D.K.

11798385_10203555514488396_6595317_nOVČARE – Unatoč lošem vremenu, koje je pokušalo spriječiti održavanje tradicionalnog 12. po redu Županijskog natjecanja u oranju vrijeme je ipak odlučilo ići u prilog “seljacima – težacima” koji su se odvažili doći i pokazati svoja umijeća na tlu plodne slavonske zemlje, netko sa svojim četveronožnim a netko sa limenim ljubimcima.

Na natjecanju se odazvalo 12 natjecatelja s traktorom i tri sa konjskim zapregama što je u današnjem vremenu određena atrakcija jer je takav način obrađivanja zemlje gotovo pao u zaborav.

Županijsko natjecanje je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević s kojim je bio i zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić.

-Ne može se ništa poremetiti u Slavoniji pa čak niti ova kiša koja je pala, mora se živjeti i mora se orati da bi se preživjelo. Pozdravljam sve vas a posebno zaljubljenike u najljepšu životinju, a to su naši predivni konji koji pokazuju kako se nekad živjelo. Želimo prikupiti što veći broj ljudi da bude s nama. Slavonija nema što mudrovati i pametovati i gledati kako živjeti, treba raditi i vratiti se iskonu, poljoprivredi, selu i obiteljskoj tradiciji. Važno je pokazati kako se nekad obrađivalo ali je važno i pokazati kako će se u buduće obrađivati i ono što nas u budućnosti slijedi – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Inače, od ove godine je novi predsjednik Udruge orača Požeško-slavonske županije Branko Pilaš iz Viškovaca kojemu su uputili svi nazočni čestitke uz uvjerenje da će još bolje nastaviti voditi kako udrugu tako i određene manifestacije.

Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice

-Važnost ove manifestacije je nemjerljiva koja ima veliki značaj. Ovo je uz natjecateljski karakter i onaj edukativni koji je važan u ovim teškim vremenima za Slavoniju. Dok ste ovdje zajedno međusobno razmjenjujete iskustva pokušavajući doći do zaključka kako nešto poboljšati i kako se povezati sa proizvođačima sjemena i gnojiva. Uvjeren sam da je budućnost ovog natjecanja neupitna, a veselim se da Pleternica bude u narenih nekoliko godina ponovno domaćin ovakvog natjecanja – rekao je Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice.

Sa traktorima – plugovima premetnjacima na natjecanje su se odazvali Blago Ivanika, Nikola Bulaja, Mijo Samardžija, Nikica Marić i Petar Kučinić dok su sa plugovima ravnjacima nastupili i borili se za prva mjesta Miroslav Bartolović, Marko Kuba i Josip Tomašević. Od tri natjecatelja koji su došli sa konjima koji su brazdili zemlju sa plugovima ravnjacima bili su Zdravko Bičanić, Branko Milosavljević i Mario Kuba.

Miroslav Bartolović sa osvojenih 88 bodova odnio je pobjedu u oranju sa traktorom-plugom ravnjakom dok je za oranje sa plugom premetnjakom pripalo prvo mjesto Blagi Ivaniki koji je od stručnog povjerenstva dobio 95 bodova. Prvo mjesto u oranju sa konjima osvojio je Zdravko Bičanić koji je od stručnog povjerenstva dobio 97 bodova.

no images were found

 

 

 

 

 

Više iz kategorije