Monografija Marije Tomašević je krupan doprinos očuvanju šijačke baštine podpapučkog kraja /FOTOGALERIJA/

Ovom knjigom se čuva bogata tradicijska baština podpapučkog kraja bez koje nema identiteta, a „Šijaci“ su najvažnije baštinsko društvo požeškog kraja – komentirala je autorica recenzije prof. Vesna Kolić Klikić iz Nove Gradiške objavljivanje monografije ovdašnje učiteljice Marije Tomašević pod nazivom „Moje sjećanje na Šijake-običaji“ koju je objavilo Kulturno-umjetničko društvo „Šijaci“, a svečano predstavljena u tom mjestu pred brojnim gostima i uzvanicima, te članovima obitelji pokojne učiteljice.

Ovom prigodom pozdravio ih je i svima zahvalio na potpori kod izdavanja ove riznice šijačke baštine predsjednik „Šijaka“ Alojz Škrabal. Potporu objavljivanju monografije dali su Požeško-slavonska županija, općina Velika, grad Požega, te sponzori.

Etnologinja Gradskog muzeja Požega Dubravka Matoković govorila je o značaju biškupačkog KUD-a za očuvanje tradicijske baštine pri čemu istakavši da je to dobro organizirana izvorna skupina koja na osobit način prezentira običaje, a doprinosom Marije Tomašević dali su pečat kulturnom životu Požeške kotline.

Urednik monografije Ivan Bunjevac je istakao da je knjiga plod dugogodišnjeg rada i istraživanja, te opisa i notnih zapisa pjesama i kola toga kraja što je Marija marljivo sakupljala radeći kao voditeljica folkloraša Biškupaca.

U ime obitelji Marijina kćer Vedrana Stanković zahvalila je svima na pomoći za objavu monografije što je bila zadnja želja njene majke. Tijekom skupa mlađa folklorna skupina „Šijaka“ izvela je običaj „Baba Luca“ i nekoliko kola, a ženska pjevačka skupina izvorne pjesme ovog kraja.

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment