Molitveni zazivi i vapaji vjernika na Veliku subotu pored “Isusovog groba”

POŽEGA – Kao i u svim crkvama diljem Hrvatske tako i u požeškoj Katedrali vjernici se na Veliku subotu zadržavaju kod “Kristova groba” zazivajući molitvene vapaje razmišljaju o Isusovoj muci i smrti očekujući njegovo uskrsnuće.

U kripti požeške Katedrale na štovanje je izložen prikaz Krista kako leži u grobu, kod kojeg se zadržavaju brojni vjernici klečeći, moleći i razmišljajući pokraj “Onoga” koji ulijeva nadu u budućnost i daje ohrabrenje svakom onome tko se nalazi u tjeskobama, patnjama i bolima.

Na sve više mjesta Kristov grob čuvaju mladići odjeveni u nekadašnje rimske vojničke ili druge povijesne odore. U požeškoj Katedrali tradiciju nastavljaju čuvajući Kristov grob članovi Povijesne postrojbe Trenkovi panduri dok su u župnoj crkvi s. Ivana Krstitelja tu tradiciju i ove godine nastavili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega.

Vjernici prigodom dolaska u crkvu poljube i križ koji je izložen tijekom obreda Velikog petka. Na Veliku subotu ne slave se Mise, a sveta pričest se može dati samo na način popudbine. Ne slave se ni ženidbe kao ni drugi sakramenti izuzev sakramenata pokore i bolesničkog pomazanja.

Misa bdijenja slavi se u noći s Velike subotu na svetkovinu Uskrsa. To bdijenje u uskrsnoj noći, kojim se spominje sveta noć u kojoj je Krist uskrsnuo, smatra se „majkom svetih bdijenja“ i u toj noći Crkva bdijući iščekuje uskrsnuće Gospodnje.

0 Comment

Send a Comment