Modernizacijom cesta ka Lovčićima i Jankovcu Požeško-slavonska županija će imati još dva kvalitetna izlaza u susjedstvo

Autor: Jelenko Topić

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Požeška kotlina je sa susjednim područjima tj. nekadašnjim općinama bila povezana samo asfaltiranim pravcem prema Novoj Gradiški i autocesti. Krajem tog desetljeća modernizirana je državna cesta preko Grižića prema Slavonskom Brodu, te one istoga ranga preko Krndije u pravcu Našica i Osijeka, odnosno prema Pakracu i Daruvaru. Danas, četiri desetljeća kasnije, situacija je osjetno bolja, što ne znači da nema prostora za poboljšanja.

Podsjetimo u susjednu Brodsko-posavsku županiju sada se može poći moderniziranim cestama putem čak šest prometnica sa asfaltnim kolnikom: preko Brestovca prema N. Gradiški, zatim preko Požeške gore ka Novoj Kapeli, od Drenovca ka Lužanima, odranije preko Grižića, nadalje od Bilica ka Ravnu, te državnim pravcem Ruševo – Podcrkavlje. Nekih dva kilometra makadama je preostalo da se spoji pravac od Bučja do Lovčića u smjeru Brodskog Stupnika i to na dijelu koji pripada Brođanima, no nažalost već nekoliko godina taj zahvat nikako da dođe na redx za izvršenje iako je riječ o relativno malim sredstvima.

Na istočnom dijelu Požeštine županija graniči sa Osječko-baranjskom gdje je zasada jedni pravac preko Krndije. Možda bi ubuduće bilo umjesno planirati da se spoji i jedan pravac koji vodi iz sela čaglinskog kraja prema Londžici i Zoljanu kod Našica.

Sjeverni dio Požeško-slavonske županije ima dva suvremena prometna pravca sa susjednom Virovitičko-podravskom županijom i to preko Zvečeva ka Voćinu i Slatini, te iz Kutjeva do Orahovice. Ta susjedna županija napravila je veliki korak asfaltiranjem ceste od Slatinskog Drenovca do Jankovca pa preostaje da Požežani moderniziraju svoj dio za što traju pripreme.

Očekivanja su da će dva prilično značajna pravca dakle od Velike ka Jankovcu i od Bučja do Lovčića biti kroz nekoliko godina riješena. Bit će to zasigurno veliki iskorak za bolju povezanost Požeštine sa susjedima što znači i rasterećenje sadašnjih prometnica. Doprinos tomu svakako bi bilo i povezivanje asfaltom biškupačkog kraja preko Gornjih Vrhovaca do Leštata, odnosno Kamenskog Vučjaka što bi utjecalo na približavanje sjevernog dijela Požeštine njenom zapadnom dijelu, ali i rasterećenje nekih sadašnjih cesta. Sve to bi utjecalo na povećanje sigurnosti na cestama požeškog kraja.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije