Modernizacija poprečnih cesta i povezivanje nekih naselja rasterećuju druge prometne pravce

Autor: Jelenko Topić

Zbog velikog broja naseljenih mjesta u Požeštini i to više od 200 razgranata je i cestovna mreža koja ih prometno povezuje. Kroz proteklih nekoliko desetljeća mnoge prometnice su modernizirane. Ranije je to učinjeno sa državnim cestama, a kasnije sa županijskim, no gradovi i općine mnogo su učinile i na asfaltiranju lokalnih prometnica tako da je preostalo malo pravaca koje treba riješiti u dogledno vrijeme.

Primjeri nekoliko prometnica moderniziranih kroz posljednjih desetak godina zorno pokazuju da je to bilo bitno učiniti jer se rasterećuju drugi putovi, uglavnom županijske razine. Jedan od takvih pravaca zasigurno je onaj od Blacka preko Trapara do Jakšića ili od Stare Lipe ka Jaguplijama.

Takve tzv. poprečne prometnice dobre su jer se njihovim uređenjem zasigurno povećava sigurnost prometa na cestama tako da se vozila orijentiraju i na takve pravce. Tomu bez sumnje doprinosi i povezivanje susjednih naselja među kojima i onih izuzetno malih.

Primjerice mišljenja su vozača, a vjerojatno se sa njima slažu i prometni stručnjaci ovog kraja, da bi u dogledno vrijeme bilo korisno modernizirati ceste između Sesveta i Rajsavca, zatim od Ciglenika do Velilkog Bilča, nadalje pravce Poljanska-Kamenski Vučjak, Ferovac-Bjeliševac, Rasna – Jeminovac, Komorica-Pavlovci (Kapelački), Lučinci – Podsreće, više lokalnih cesta na Požeškoj gori, koji bi mogli paralelno povezati Požegu i Pleternicu, te tako rasteretiti državnu cestu između ta dva grada, kao i neke druge. Ova zadnja cesta mogla bi otkloniti potrebu izgradnje odnosno sanacije mosta preko Orljave između Orljavca i Podsreća.

Svima je dobro znamo da su potrebe uvijek veće od mogućnosti. No, zajedničkim aktivnostima jedinica lokalne samouprave i nadležnih cestarskih službi korak po korak ove prometnice mogu kroz jedeno desetljeće biti pokrivene asfaltnim kolnikom. Kada se zna da je riječ o kratkim dionicama jasno je da to ne iziskuje velika financijska sredstva pa je to razlog da se sve što prije napravi.

Foto: Ilustracija, pozega.eu

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: