Mnogo poticaja za samozapošljavanje – objavljeni novi uvjeti da to ostvarite: Zahtjevi se primaju do 31. listopada ove godine

Autor: Jelenko Topić

Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) obnovio je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego ranije. Te kriterije trebate ispuniti ako želite pokrenuti posao uz državnu pomoć. Tako je aktivirana mjera poticanja samozapošljavanja, privremeno obustavljena sredinom ožujka. Ako ste nezaposleni i odlučite se na pokretanje vlastitog posla, od početka srpnja opet možete ostvariti pravo na sufinanciranje opravdanih troškova, ali po novim pravilima.

Prema novim uvjetima, ugovorno razdoblje traje 24 mjeseca u odnosu na dosadašnjih 12. Korisnici potpore su obavezni u prvih 12 mjeseci mjere opravdati potporu, a drugih 12 mjeseci održavati poslovnu aktivnost uz samostalno podmirivanje obveza doprinosa. Iznos potpore za samozapošljavanje određuje se prema budućoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti.

-Najviši iznos potpore predviđen je za djelatnosti koje su visoko radno intenzivne i kojih nedostaje na tržištu, kao prerađivačke industrije i djelatnosti u građevinarstvu- tvrde u HZZ-u.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti za dvije skupine korisnika, i to u iznosima od 75 do sto tisuća kuna, ovisno o djelatnosti. Za obje skupine moguće je odobriti dodatno 10 tisuća kuna za jedan poslovni subjekt ako se potpora za samozapošljavanje kombinira s osposobljavanjem na radnom mjestu.

Skupinu do 100 tisuća kuna čine djelatnosti u rudarstvu i vađenju ruda, prerađivačkoj industriji, opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda i gospodarenja otpadom, sanacije okoliša,  te građevinarstva.

Skupina do 75 tisuća kuna dodjeljuje se djelatnosti trgovine na veliko i na malo, prijevoza i skladištenja, zatim za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, djelatnosti u sektoru obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te   ostale uslužne djelatnosti.

Ako poduzetnički pothvat zajednički pokreće više nezaposlenih osoba, ukupni poticaji mogu narasti i do 320 tisuća kuna. U tom slučaju samo jedna osoba može ostvariti maksimalni iznos potpore, dok drugi suosnivači mogu dobiti najviše 55 tisuća kuna.

Za neke djelatnosti se ne može dobiti potpora. Riječ je onima koje, prema kriterijima, nisu prihvatljive za financiranje, poput poljoprivrede, financijskih djelatnosti, osiguranja i poslovanja nekretninama. Potpora se ne može dobiti ni za djelatnosti sezonskog karaktera, uključujući one vezane uz turističku sezonu. Ukinut je regionalni karakter mjere u smislu iznosa potpore, ali je obrascem ocjenjivanja postignuto dodatno vrednovanje projekata koji dolaze iz nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, a radi omogućavanja bolje iskoristivosti potpore za korisnike uvedena je jednokratna isplata potpore.

Zahtjevi za dodjelu potpore primaju se do 31. listopada ove godine ili do iskorištenja sredstava. Detaljne upute s kriterijima odobravanja i načinom korištenja potpora za samozapošljavanje i proširenje poslovanja u 2020. godini možete pronaći ovdje.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88