Mljekari BIZ čak pet priznanja a Milkovićima iz Blacka dva “fišerska” pehara

Autor: Požega Portal

_MG_8577PLETERNICA – Usprkos lošem vremenu 10.dani hrvatskih sireva u Pleternici su okupili veliki broj građana koji su došli kušati ove delicije proizvođača iz raznih krajeva Hrvatske. Sve njih je prvi pozdravio predsjednik Udruge Male hrvatske mljekare Božidar Kuzmić koji je najprije istakao kako je udruga osnovana prije deset godina i tada je imala 26 članova. Danas, međutim, zbog gospodarske krize ostalo ih je 17 od kojih je 15 došlo u Pleternicu. – Samo ove mljekare ovdje mogu se pohvaliti da otkupljuju isključivo hrvatsko mlijeko. Mi otkupljujemo ukupno 13 posto domaćeg mlijeka od 1500 proizvođača i zajedno zapošljavamo 650 ljudi. Pozivam vas da ubuduće kupujete hrvatske proizvode jer samo tako možemo opstati – kazao je B.Kuzmić.

Goste mljekare i prisutne građane potom je pozdravila gradonačelnica Antonija Jozić a onda su im se prigodnim riječima obratili i župan Alojz Tomašević te predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić. Posljednji je govorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić. – Ovaj skup danas je dokaz da svojim sposobnostima možemo napraviti kvalitetne proizvode i kako se s tom kvalitetom možemo boriti s velikim tržištem Europske unije – istakao je Z.Vasić. Božo Bošnjak u ime domaćina, Mljekare BIZ, svojim je gostima govorio prije svečane večere.

Susreti mljekara Hrvatske, koji se svake godine održavaju u drugom mjestu, prigoda su da se proglase najuspješniji među njima. Ocjenu o tome donijeli su stručnjaci Agronomskog fakulteta Zagreb ‘pojačani’ jednim Slovencem. Ove godine odlučivali su između 43 prijavljena proizvoda i na kraju podijelili 16 zlatnih 16 srebrnih i jednu brončanu medalju. Titula šampiona pripala je Mljekari Latus iz Žminja za sir “Veli Jože”.

Naša županija je imala samo jednog predstavnika, domaćina skupa Mljekaru BIZ koja je osvojila brončanu medalju za kiselo vrhnje, tri srebrne medalje i to za polutvrdi sir “Pinki”, pleternički polutvrdi sir i za bučki meki sir. Zlatnu medalju su osvojili za mlječni namaz. – Naravno da sam zadovoljan jer sam osvojio medalje za sve proizvode koje sam prijavio na natjecanje. Usto, odluku o priznanjima je donijela struka i zato je zadovoljstvo još veće – rekao je Božo Bošnjak.

I dok su mljekari preuzimali svoje nagrade, ‘fišmajstori’ su se za svoje tek počeli pripremati. Na uobičajenom prostoru kraj Orljave okupilo se njih 65 s našeg područja ali i okolnih županija( Orahovica, Garešnica, Velika Kopanica, Stari Slatinik, oriovac, Vrbje…) Na kraju nagrade su podijeljene ovako: treće mjesto osvojio je Tomislav Milković iz Blacka, drugo je pripalo njegovom ocu Branku a prvo Danijelu Boraniću iz Oriovca.

Za dobro raspoloženje svih ljubitelja sira i fišpaprikaša brinuo se tamburaški sastav “Satir”.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: