Mladošću, znanjem i iskustvom do uspjeha

Autor: D.K.

POŽEGA tabla ureda za EU FondovePOŽEGA– Brojne su aktivnosti koje se nalaze ispred mladog pročelnika Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege dr.sc. Marka Šostara. Tim povodom razgovarali smo sa gospodinom Šostarom koji nam je u kratkom izlaganju predstavio dosadašnji rad unazad četiri mjeseca, otkako je na toj funkciji, te nam je iznio planove rada za naredni period.

Na samom početku pročelnik Šostar ističe opravdanost osnivanja Ured za europske integracije. Krajnji je cilj Ureda pomoći poduzetnicima, poljoprivrednicima, udrugama i svim drugim subjektima koji budu trebali pomoć pri eventualnoj realizaciji određenih projekata. Tu se ne misli samo na pomoć kod EU fondova. Ured je na raspolaganju da pomogne u rješavanju i sve druge problematike s kojom se bilo koji građanin ili poslovni subjekt susretne.

U Uredu za europske integracije trenutno je zaposlen samo pročelnik, uz kojeg su dvije osobe na stručnom osposobljavanju kao pripomoć na istraživanjima i svim drugim administrativnim poslovima. Šostar nadalje ističe da ima dosta i volontera koji pomažu i na takav način doprinose radu Ureda te si na taj način pokušavaju pronaći buduće zaposlenje.

Projekti na koje je aplicirano:

U četiri se mjeseca, otkako funkcionira Ured, dosta radilo te se samim time i na dosta projekata prijavilo. Pročelnik Šostar naglašava  da veći infrastrukturni projekti nisu jednostavni i da je proces izrade dokumentacije i same prijave dugotrajan.

Tako je u listopadu, protekle godine, aplicirano “pet” projekata (IPA program, IV. Komponenta „Razvoj ljudskih potencijala”). Projekti su usmjereni na pomoć socijalno isključenim i marginaliziranim skupinama, invalidima, starim i nemoćnim osobama i mladim nezaposlenim osobama. Poseban naglasak je na obrazovanje i povećanje zapošljivosti. Na dva projekta Grad Požega je bio nositelj a na tri partner.

Nadalje ističe da je aplicirano “četiri” projekta Ministarstva turizma gdje je zatraženo financiranje izrade dokumentacija za turističke projekte, koji se planiraju aplicirati na Strukturne fondove. To su projekti za koje je potrebno izraditi ili dovršiti tehničku dokumentaciju kako bi bili spremni  za prijavu na Strukturne fondove (rekonstrukcija Gradskog muzeja, rekonstrukcija Trga Sv. Terezije, uređenje vinskih cesta te izgradnja multimedijalnog centra).

POŽEGA-Marko Šostar 2

I nisu to svi projekti koje je, svojim dubokim angažmanom i zauzetošću, započeo pročelnik Mario Šostar inače, možda i najmlađi, doktor znanosti i to baš iz područja EU fondova. Uz znanstvena dostignuća nikako ne treba zanemariti činjenicu da ima gotovo šest godina radnog iskustva na sličnim poslovima u Županijskoj razvojnoj agenciji.

Od drugih projekata apliciran je projekt na “Indikativnu listu projekata”, koji će se financirati iz Strukturnih fondova, što je upućeno prema ministarstvu Znanosti, obrazovanja i sporta, i to projekt rekonstrukcija OŠ Dobriše Cesarića sa izgradnjom sportske dvorane, gdje je izrađena i aplicirana kompletna dokumentacija (idejni projekt, lokacijska dozvola, glavni projekt, potvrda na glavni projekt, troškovnici radova i opreme sa tehničkim specifikacijama, studija izvodljivosti sa analizom troškova i koristi, aplikacija za natječaj).

Prepoznatljivost rada Ureda za EU fondove potvrđuje i činjenica da je do sada Ured imao posjetu više od 50 poduzetnika, poljoprivrednika i udruga kojima je pružena usluga savjetovanja u području njihovog djelovanja te su dogovorena daljnja postupanja. Sve stranke su unesene u novo kreiranu bazu kako bi se olakšala daljnja komunikacija i pomoglo u svim segmentima njihovih potreba.

Projekti na koje se planira aplicirati:

U završnoj je fazi projekt Rekonstrukcije Gradskog muzeja koji će se do 18.veljače 2014. aplicirati na natječaj iz Strukturnih fondova kao “projekt javne turističke infrastrukture”. Pripremljen je idejni projekt, lokacijska dozvola, glavni projekt, potvrda na glavni projekt, troškovnici radova i opreme sa tehničkim specifikacijama, studija izvodljivosti sa analizom troškova i koristi te se završava kompletna aplikacija za natječaj. Ovdje govorimo o kompletnoj restauraciji muzeja i opremanje stalnim muzejskim postavom.

Strategija razvoja Grada 2014.-2020.

Nisu to sve aktivnosti koje je Ured započeo. Trenutno se radi na tri projekta iz područja socijalne inkluzije i pomoći socijalno isključenim i ostalim marginaliziranim skupinama čiji se natječaji očekuju u prvom kvartalu ove godine u sklopu Socijalnog fonda. Nadalje, započeta je izrada Strategije razvoja Grada Požege za period 2014-2020. godine koja je “ključan strateški dokument” kako bi se odredili prioriteti i smjerovi razvoja grada te kako bi se mogli prijavljivati projekti na fondove EU. Planirani završetak Strategije razvoja grada je lipanj 2014.

Velika su očekivanja od Ureda za EU fondove ali i velika odgovornost  koju je “na svoje breme” preuzeo mladi ambiciozni doktor znanosti, u osobi pročelnika Marka Šostara. Nama ništa drugo ne preostaje već “budnim okom” pratiti rad Ureda ali i izvršavanje svih planiranih i zacrtanih ciljeva.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot