Mladima besplatan prijevoz vlakom; uključivanje u program EU

Autor: DK
Kampanja pod nazivom #FreeInterrail dobila je podršku različitih umjetnika, političara, poduzetnika…, a pritisak na EU da se ona što prije realizira sve se više povećava

Rastuća kampanja #FreeInterrail poziva na uključivanje u program Europske unije koji omogućava besplatan prijevoz željeznicom svim mladim Europljanima. To je široko podržana ideja koju bi u određenoj mjeri mogla preuzeti cijela Europska unija.

Kampanja pod nazivom #FreeInterrail dobila je podršku različitih umjetnika, političara, poduzetnika…, a pritisak na EU da se ona što prije realizira sve se više povećava, prenosi portal Euractiv.com.

U otvorenom pismu koje su pokretači ovog projekta uputili Europskoj komisiji, a koje je objavio njemački tjednik Die Zeit 16. travnja, poziva se na stvaranje sustava besplatnog prijevoza vlakom kako bi se povećala mobilnost mladih u Europskoj uniji. “Naš je prijedlog jednostavan: svi europski građani dobit će Interrail vaučer na svoj 18. rođendan. Vaučer vrijedi šest godina i može se koristiti u bilo kojem trenutku u trajanju od mjesec dana”, ističe se u pismu koje potpisuje stotinjak članova inicijative i predstavnika civilnog društva. Trenutačno takav vaučer stoji 510 eura za mlade u dobi od 12 do 27 godina.

Budući da “samo mali dio europske mladeži” ima koristi od programa poput Erasmus ili Europske volonterske službe, taj Interrailov vaučer ponudit će svima “privilegij […] da se susreću sa svojim europskim susjedima i uranjaju u druge kulture, te stoga stvaraju kohezije unutar EU”, stoji u pismu Europskoj komisiji.

U središtu kampanje stoje dvojica Nijemaca – Martin Speer (31) i Vincent-Immanuel Herr (29) – koji su započeli ovaj pokret prije četiri godine. Za ovu dvojicu uvjerenih Europljana “europska ideja ovisi o građanima kontinenta koji međusobno djeluju”. Stoga su pokrenuli kampanju za dobivanje besplatnog prijevoza vlakom za sve 18-godišnjake koji borave u EU. Njihova kampanja/peticija “Spašavanje Europe? Pošaljite mlade Europljane na put! #FreeInterrail” trenutačno ima više od 40.000 potpisa.

Ideja je došla do Europskog parlamenta 2016. godine, gdje se o njoj raspravljalo i podržala ju je većina zastupnika. Ove godine projekt je gotovo pri kraju, a Europska komisija 1. ožujka dodijelila mu je 12 milijuna eura. Od toga bi moglo imati koristi od 20.000 do 30.000 mladih. “Dobar početak”, istaknuli su potpisnici peticije, koji su također pozvali Komisiju da inicijativa obuhvati “sve mlade u EU”.

Unatoč tome što je objavljena prije više od dva mjeseca, informativna kampanja tek se treba pokrenuti iako bi prvi korisnici mogli imati koristi od ovog besplatnog prijevoza do ovog ljeta. Od svih zemalja Europske unije, trenutačno samo Slovačka ima nacionalni program koji omogućava besplatan prijevoz vlakom studentima do 26 godina starosti, no ta je mjera više socijalna nego što ima za cilj stvaranje kohezije unutar EU-a. V.Tešija

 “Upoznaj EU da bi ga više volio”

U pitanju je ideja koju je nekadašnji Ferijalni savez promovirao pod krilaticom “upoznaj svoju zemlju da bi je više volio”, a Europska unija shvatila je da su uspomene koje se stvaraju u mladosti ono što se nosi sa sobom cijeli život. Upoznavanje Europe, drugih kultura, jezika i običaja može svakom mladom čovjeku samo koristiti, a prijateljstva i poznanstva stvorena u mladosti nerijetko traju čitav život.

Tekst: glas-slavonije.hr

Foto: vlakovi.hr

Komentiraj: