Mladi vinar i vinogradar Damjan Ostojić odvažio se upustiti u proizvodnju predikatnih vina: “Očekujem prestižnu kvalitetu samo za one prave vinoljupce”

Autor: DK

Berba grožđa na minus sedam stupnjeva, koja je bila, obavljena je u vinogradu obitelji Ostojić na južnoj poziciji Papuka u Dragi kod Damjana Ostojića vinara i vinogradara mlađe generacije. Damjan je na požeškom Veleučilištu završio voćarstvo, vinogradarstvo i podrumarstvo. Njegova vina graševine i rajnskog rizlinga osim u požeškom kraju konzumiraju se i diljem Jadrana.

-Već duže vrijeme razmišljam i o proizvodnji predikatnih vina. Ova proizvodna godina mi je to i omogućila. Vinogradi su rodili obilno, a što je posebno zanimljivo grožđe je bilo iznimne kvalitete. Za ovaj naum ostavio sam gotovo pola hektara graševine i rajnskog rizlinga. Početkom studenog sam brao kasnu berbu. Potom, početkom prosinca, jer su sladori i kiseline bili skladni, obavio sam berbu izbor prosušenih bobica. Ipak, u nadi da će doći vremenske prilike povoljne za ledenu berbu ostavio sam još značajne količine grožđa. I onda je oko 10. prosinca nastupila golomrazica i temperature su noću uzastopce padale ispod minus sedam stupnjeva Celzijusovih. Snovi su se ostvarili. Brana je ledena berba a tijekom berbe vinograd i berače je zasipao gust snijeg. Od smrznutih i gotovo suhih bobica dobiveno je samo stotinjak litara mošta. O ovoj berbi i ovim vinima će se još nadaleko čuti. Bit će to prestižna vina samo za vinoljupce – ističe Damjan.

Obitelj Ostojić se proizvodnjom vina bavi već petnaest godina. Imaju 1,5 hektara vinograda ili oko osam tisuća čokota. Najviše je graševine, ona zauzima 80 posto površina. Ostalo su rajnski rizling i neke druge sorte. Podrum je uz vinograde u Dragi.

Za predikate se vinogradari teško odlučuju jer je gubitak grožđa izuzetno velik a dobije se vrlo malo vina i do 10 puta manje. Tako je i u ovom slučaju. Ostojići su mogli dobiti oko dvije tisuće litara vina u redovnoj berbi, a dobili su nešto oko 200 litara mošta prosušenih bobica i ledene berbe. Osim toga ovakve berbe daju mošt izuzetno visoke koncentracije šećera pa ga kvasci teško prerađuju u alkohol. Fermentacija će ovog vina trajati tri do četiri godine pod uvjetom da sve u podrumu bude kao treba. Takva vina zbog toga imaju niske alkohole, oko 10 posto.

Damjanu su u berbi pomogli kolege i rodbina te roditelji Vlasta i Nenad.

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »