Mladi supružnici zakoračili u vinski svijet: “Kupci nam se vraćaju, zadovoljni su našom zlatnom kapljicom”

Autor: D.K.

Tomislav i Anamarija odlučili su se upustiti u svijet vinarstva registriravši obrt prije tri godine. S obzirom na to da su novi na kutjevačkoj vinskoj sceni, odlučili smo popričati s njima o poslovnim početcima, trenutnoj situaciji, ali i o planovima za budućnost.

Ideju za vinarstvo iznjedrilo dugogodišnje iskustvo

Ideja za bavljenje vinarstvom potekla je od Tomislavovog oca Velimira, koji se već duži niz godina bavi tim poslom radeći za Kutjevo d.d. Obitelj Ketović, prije nego što je naš sugovornik i vlasnik vinarije Tomislav registrirao obrt na sebe, svake je godine proizvodila vino za svoje potrebe.

Registriravši obrt 2018. godine i nabavivši opremu potrebnu za rad jedne vinarije Tomislav i Anamarija krenuli su u proizvodnju vina. Anamarije je nova u poslu, no uspjela je, kako kaže, pohvatati najvažnije. Ističe kako je u dvije godine, od kako je s Tomislavom, puno naučila o vinima: „Prije je to bila podjela na
crno i bijelo vino, a sada je već to puno bolje“.

Ovi mladi supružnici zajedno vode vinariju, no s obzirom na to da su novi u ovom poslu, ne mogu se osloniti isključivo na zaradu u istome. Tomislav je u radnom odnosu, a supruga Anamarija zadužena je za promociju vinarije, suradnju s kupcima i prodaju vina. Naša sugovornica završila je agroekonomiku na poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, a s obzirom na to da je porijeklom iz Jajca, kaže, kako se odlično snašla u vinskoj prijestolnici i poslovima vezanim uz vinarstvo. „Supruga je uvijek tu, od prodaje vina, pa do punjenja, ona je dostupna od 0 – 24 za sve upite“ ističe Tomislav za kutjevački.hr.

Proizvodni kapaciteti i plasman vina

Godišnja proizvodnja vina ove mlade vinarije iznosi oko osam tisuća litara. Za sada još nemaju vlastite nasade, ali imaju svoje kooperante od kojih otkupljuju grožđe. „Mana, ali i prednost je to što nemamo vlastitih nasada, pa možemo birati grožđe koje želimo kupiti, uvijek biramo bolje i kvalitetnije, dok kod vlastitih nasada moraš iskoristiti ono što ti urodi. Bila godina dobra ili loša, moraš napraviti vino, a ovako
možemo birati“ komentira vlasnik.

Za prodaju proizvode isključivo graševinu, a prošle su godine radili i kupažu merlota, ali isključivo za probu i privatne svrhe. Prodaja vina im ide odlično. Svoje vino plasiraju na kontinentu, ali i na moru. Vina iz ove vinarije možemo pronaći od Đakova pa sve do Šolte. Osim toga, surađuju i sa Delicijama Tokić iz Đakova. „Oni promoviraju naše vino u Đakovu, a mi njihove proizvode ovdje kod nas“ komentira Anamarija.

S obzirom na to da govorimo o mladoj vinariji, ni ne čudi da ih još nismo imali prilike viđati njihov štand na sajmovima i manifestacijama. No, prošle su godine planirali poslati vino na ocjenjivanje za Festiva graševine, ali s obzirom na situaciju to im nije uspjelo. Ističu kako im je u planu sudjelovanje ove godine, ako epidemiološka situacija to dozvoli.

Pozitivne povratne informacije

S obzirom na to da su obrt otvorili tek prije tri godine, nemaju još nagrada i priznanja, pa su na pitanje o svom najvećem dosadašnjem uspjehu odgovorili da je to prodaja vina kojom su poprilično zadovoljni jer iz godine u godinu sve prodaju. „Za sada prodaja ide odlično, čak i u godini obilježenoj pandemijom koronavirusa. Reakcije kupaca su super i stalno nam se vraćaju, zadovoljni su onime što kušaju, a to nam je za početak najvažnije“ priča vinar Tomislav. Kažu da su ih za vrijeme koronakrize kupnjom vina podržali prijatelji i poznanici.

Planovi za budućnost

S obzirom na to da su naši sugovornici tek na početku svog vinskog puta, ni ne čudi da su im u planu mnogobrojne investicije. Osim kupnje vlastitih nasada, u planu imaju proširenje vinskog asortimana drugim sortama, ali i upis sommelierskog tečaja. Trenutno su u potrazi za zemljištem za najam kako bi se mogli prijavljivati na natječaje. U planu je i kušaonica u kojoj bi mogli ugostiti sve posjetitelje i kupce.

Osim toga, prate i natječaje i planiraju se prijaviti na neki od njih. „Imamo dosta planova na umu, ali i prostora za napredak i razvoj te se nadamo ostvarenju istih jednoga dana“ ističe vlasnik Tomislav.

Smatraju da su najveći budući izazovi kutjevačkim vinarima, vina iz uvoza koja nisu kvalitete kao naša. Ipak se nadaju da je više onih kojima je važnija kvaliteta od kvantitete te namjeravaju raditi još više na tome. „Vjerujem da radeći na kvaliteti možemo izbaciti strana vina s našeg tržišta. Vina kutjevačkih vinara su ime i sinonim, a tako treba i ostati“ zaključuje mladi vlasnik za kutjevački.hr.

Ne sumnjamo da će ovaj simpatični par realizirati sve zacrtane ciljeve i pronaći svoje mjesto u vinskom svijetu.

Kontakt podatke možete pronaći na: http://www.kutjevo.hr/turizam/ugostiteljski-objekti/vinarije/vinarija-ketovic/

Sljedeće fotografije preuzete su sa Facebook profila “Vinarstvo Ketović”:

Izvor: Facebook - Vinarija Ketović

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88