Mladi povjesničar Mario Katić iz pleterničkog kraja govori o ljepoti Slavonije koju želi donijeti u naše domove!

Autor: DK

O bogatstvima Slavonije napisane su mnoge pjesme i priče. Ravnica je hranila i prehranila nebrojeno ljudi, a njezina povijest obilježena je mnogim kulturnim spomenicima i objektima. Projekt povjesničara Maria Katića i snimatelja Domagoja Katića u vaše domove donosi dašak povijesti i Slavonije kakvu ne poznajete.

-Mladi povjesničar Mario Katić pred sobom ima svijetlu budućnost o kojoj je progovorio za portal Hrvatske katoličke mreže. Našeg sugovornika primjetio sam u kratkom video uratku o bogatstvu pleterničkog kraja i jedinstvenoj sakralnoj ljepoti, zaštićenom spomeniku nulte kategorije – crkvi sv. Dimitrija u Brodskom Drenovcu – piše Filip Ećimović na portalu hkm.hr.

Mario za sebe kaže da je student povijesti i arhivistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Druga stvar koju ističe je činjenica da je seosko dijete odraslo u selu Frkljevci koje se nalazi u sastavu grada Pleternice.

“Osobno se bavim čitanjem i istraživanjem povijesti, prije svega srednjeg vijeka koji je za mene uvijek bio mističan i nedovoljno istražen. Uz privlačnost koju za mene ima srednji vijek, rado se bavim istraživanjem lokalne povijesti Požeško-pleterničkog kraja, Crkvenom i općenito poviješću Požeštine. Kao jednu od ljubavi izdvojio bih i folklor koji sam otkrio u studentskim danima. Član sam muške vokalne skupine Sinovi Atara koja čuva tradiciju i tradicijsko pjevanje Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke.”

Naš sugovornik posebno je ponosan što daje doprinos očuvanju ne samo zabavnih narodnih pjesma, već i pučkih crkvenih pjesama gore spomenutih krajeva s naglaskom na vrlo drage – korizmene pučke napjeve. Pleternički kraj iz kojeg dolazi opisao je kao dom srdačnih, radišnih, prkosnih i ponosnih ljudi.

“Kraj obiluje mogućnostima i kao takav izvor je inspiracije svim stanovnicima. On je mjesto mojeg djetinjstva, osnovnoškolskog obrazovanja i prvih prijateljstava, naravno simpatija i raznih dogodovština, ali i izvor mojih ideja i usmjerenje mojih istraživanja.”

Povijest je Mario opisao kao poziv koji ga prati od malih nogu. Na taj put krenuo je kao dijete, slušajući i čitajući povijesne priče i legende. Pažnju su mu pljenile stare građevine i predmeti iz rodnog kraja ili s raznih putovanja i ljetovanja.

“S početkom osnovnoškolskog obrazovanja shvatio sam da ta ljubav prema starinama i prema prošlosti prelazi zapravo u nešto više. Već sam u prvom razredu govorio da ću biti nekakav povjesničar – iako od prvog do četvrtog razreda nisam ni znao čime se povjesničari konkretno bave – jedino što sam znao i imao su interes i ljubav prema starinama. Danas mogu biti i jesam zahvalan svim dragim osobama koje su podržale tu moju malu opsesiju, roditeljima i učiteljicama iz osnovne škole.”

Pisali smo o tome i članak objavili…..

U video uratku koji je prvi u nizu materijala s kojima Mario želi široj publici približiti važnost povijesti, govorio je o crkvi koja se nalazi u Brodskom Drenovcu – malom selu nedaleko Pleternice. Plan je kroz nekoliko minuta uz pomoć moderne tehnologije govoriti o povijesti u video formatu koji je zanimljiviji od iščitavanja knjiga – nerijetko nedostupnih i nepraktičnih za osobu koja samo želi nešto naučiti. Video možete pogledati u nastavku, a evo što je naš sugovornik rekao o projektu.

“Crkvu sam odabrao zbog njezina srednjovjekovnog šarma, ali i zato što je ostala u izvornom obliku do današnjeg dana. Izgled građevine nam govori da je prvenstveno građena kao crkva koja je tijekom prvih napada Osmanlija pregrađena u svojevrsnu tvrđavu. Crkva također na unutrašnjim i vanjskim zidovima sadrži glagoljske natpise koji su neobični za prostor Slavonije.”

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »