Mladi povjesničar Mario Katić iz pleterničkog kraja govori o ljepoti Slavonije koju želi donijeti u naše domove!

Autor: D.K.

O bogatstvima Slavonije napisane su mnoge pjesme i priče. Ravnica je hranila i prehranila nebrojeno ljudi, a njezina povijest obilježena je mnogim kulturnim spomenicima i objektima. Projekt povjesničara Maria Katića i snimatelja Domagoja Katića u vaše domove donosi dašak povijesti i Slavonije kakvu ne poznajete.

-Mladi povjesničar Mario Katić pred sobom ima svijetlu budućnost o kojoj je progovorio za portal Hrvatske katoličke mreže. Našeg sugovornika primjetio sam u kratkom video uratku o bogatstvu pleterničkog kraja i jedinstvenoj sakralnoj ljepoti, zaštićenom spomeniku nulte kategorije – crkvi sv. Dimitrija u Brodskom Drenovcu – piše Filip Ećimović na portalu hkm.hr.

Mario za sebe kaže da je student povijesti i arhivistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Druga stvar koju ističe je činjenica da je seosko dijete odraslo u selu Frkljevci koje se nalazi u sastavu grada Pleternice.

“Osobno se bavim čitanjem i istraživanjem povijesti, prije svega srednjeg vijeka koji je za mene uvijek bio mističan i nedovoljno istražen. Uz privlačnost koju za mene ima srednji vijek, rado se bavim istraživanjem lokalne povijesti Požeško-pleterničkog kraja, Crkvenom i općenito poviješću Požeštine. Kao jednu od ljubavi izdvojio bih i folklor koji sam otkrio u studentskim danima. Član sam muške vokalne skupine Sinovi Atara koja čuva tradiciju i tradicijsko pjevanje Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke.”

Naš sugovornik posebno je ponosan što daje doprinos očuvanju ne samo zabavnih narodnih pjesma, već i pučkih crkvenih pjesama gore spomenutih krajeva s naglaskom na vrlo drage – korizmene pučke napjeve. Pleternički kraj iz kojeg dolazi opisao je kao dom srdačnih, radišnih, prkosnih i ponosnih ljudi.

“Kraj obiluje mogućnostima i kao takav izvor je inspiracije svim stanovnicima. On je mjesto mojeg djetinjstva, osnovnoškolskog obrazovanja i prvih prijateljstava, naravno simpatija i raznih dogodovština, ali i izvor mojih ideja i usmjerenje mojih istraživanja.”

Povijest je Mario opisao kao poziv koji ga prati od malih nogu. Na taj put krenuo je kao dijete, slušajući i čitajući povijesne priče i legende. Pažnju su mu pljenile stare građevine i predmeti iz rodnog kraja ili s raznih putovanja i ljetovanja.

“S početkom osnovnoškolskog obrazovanja shvatio sam da ta ljubav prema starinama i prema prošlosti prelazi zapravo u nešto više. Već sam u prvom razredu govorio da ću biti nekakav povjesničar – iako od prvog do četvrtog razreda nisam ni znao čime se povjesničari konkretno bave – jedino što sam znao i imao su interes i ljubav prema starinama. Danas mogu biti i jesam zahvalan svim dragim osobama koje su podržale tu moju malu opsesiju, roditeljima i učiteljicama iz osnovne škole.”

Pisali smo o tome i članak objavili…..

U video uratku koji je prvi u nizu materijala s kojima Mario želi široj publici približiti važnost povijesti, govorio je o crkvi koja se nalazi u Brodskom Drenovcu – malom selu nedaleko Pleternice. Plan je kroz nekoliko minuta uz pomoć moderne tehnologije govoriti o povijesti u video formatu koji je zanimljiviji od iščitavanja knjiga – nerijetko nedostupnih i nepraktičnih za osobu koja samo želi nešto naučiti. Video možete pogledati u nastavku, a evo što je naš sugovornik rekao o projektu.

“Crkvu sam odabrao zbog njezina srednjovjekovnog šarma, ali i zato što je ostala u izvornom obliku do današnjeg dana. Izgled građevine nam govori da je prvenstveno građena kao crkva koja je tijekom prvih napada Osmanlija pregrađena u svojevrsnu tvrđavu. Crkva također na unutrašnjim i vanjskim zidovima sadrži glagoljske natpise koji su neobični za prostor Slavonije.”

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88