Marku Katiću prvi lov donio srnjaka, a u ribolovu upecane šarane rado baca natrag u ribnjak

Autor: Jelenko Topić

Nisu česti slučajevi da u jednoj osobi imamo lovca i ribolovca. A to je u Slavoniji prava rijetkost, pogotovo kad je riječ o mladim ljudima. Jedan od njih je Marko Katić(27) iz sela Golobrdci pokraj Požege, koji odnedavno sa suprugom Bjelovarčankom živi u obližnjem Nurkovcu.

-Druženje, okupljanje sa pitomim i vrijednim ljudi, te kretanje po prirodi za vrijeme u lova su motivi koji su me pozvali u lovstvo – kaže Marko, mladi mehaničar u jednoj požeškoj auto-radionici. Dvije godine je član Lovačke udruge „Sokolovac“ iz Požege. Najviše voli lov na srneću divljač, a ove godine mu se istinski posrećilo.

-Prvog  dana lova na srneću divljač tj. na otvaranju lovne sezone odstrijelio sam srnjaka što ću pamtiti cijeli život – ističe nam ponosni Marko. Uočio ga je na udaljenosti od oko 300 metara, pa je morao puziti po zemlji nekih tridesetak metara, hitac je uputio sa nekih 140 metara što je bilo pun pogodak i veselje za mladog lovca. Kaže da je taj ulov možda čak u kategoriji trofeja, no očekuje još boljih ulova tijekom ove sezone pa će tek onda odlučiti o njegovom ocjenjivanju.

-Ima nas desetak mladih u društvu koje izvrsno vodi predsjednik Vili Šostar, tu je još dosta iskusnih lovaca, a mi mladi se dobro slažemo sa njima uvažavajući sve što su napravili stvarajući dobre uvjete za rad lovačke udruge, te posebno međusobno jer imamo gotovo identične poglede na lov i sve što se događa – nastavlja Katić. Dodaje da mu odlazeći u lovište nije u prvom planu meso divljači već želja da ostvari što bolji trofej sa divljači koju bi uspio odstrijeliti. Stoga ulov i veselje rado podijeli sa kolegama u „Sokolovcu“, jednom od najaktivnijih društava u Požeško-slavonskoj županiji.

Kada je u pitanju ribolov tu Marko Katić ima vidno dulji staž. Motivi su mu slični kao i u lovu, a to je prije svega boravak u prirodnom okruženju sa dragim ljudima i prijateljima. Od petnaeste godine života član je Športske ribolovne udruge „Veličanka“ u Trenkovu desetak kilometara od Požege. Oni imaju dva velika ribnjaka, a predsjednik „Veličanke“ Vjekoslav Bajić također je strastveni lovac, ali i ribolovac.

-Lijepo radimo, okupljamo se, momci su razumni i složni, mnogo smo učinili na podizanju objekata i poribljavanju, a mene posebno veseli što jedan ribnjak imamo po principu „ulovi i pusti“ što mene motivira za višesatno sjedenje na bajeru uz ribički štap – kaže mladi Katić i dodaje da ponajviše voli loviti šarane i amure, a upravo tim vrstama obiluju trenkovački ribnjaci. Sudjelujući na više ribičkih natjecanja u svome kraju osvojio je mnogo medakja i drugih nagrada.

Ne preže poći i na druge ribnjake kao napr. u Našičku Breznicu, Jakšić i druge u bližoj okolini, a od vodotoka često ode sa svojom ekipom na obale Save kod Jasenovca ili pak Orljave nizvodno u požeškom kraju pa sve do ušća u Savu kod Slavonskog Kobaša.

 -Kad ideš u lov ne možeš birati ljude jer se najčešće ide u većim grupama, dok to na obali ribnjaka nije slučaj jer izabereš ljude s kojim se voliš družiti – kazao nam je Marko Katić koji je i u ribolovu imao lijepih uzlova. Tako je sa ribičkim štapom uspješniji jer mu je i staž u ribolovu osjetno duži od onog u lovstvu.

I na kraju iako sa kratkim stažom već je odstrelom srnjaka doživio prvo lovačko krštenje jer mu je to bio prvi odstrel u životu.

-Dobro sam ga podnio. Presuda je bila uz one mokre što znači ispijanje više čaša vinske tekućine na mah, pa do onih vrućih kada sam presudom dobio podebljim drvenim štapom nekoliko jakih udaraca  po stražnjici koju su mi prije toga pomočili vinskom kapljicom – prepričava tu lovačku dogodovštinu u šali Marko Katić i dodaje da mu ni zbog čega nije žao kada ima u vidu desetine dobrih ljudi kojima je okružen u obadva hobija koji ga izvrsno odmaraju od svakodnevnih radnih obaveza. Ne izostaje ni razumijevanje supruge Adrijane koja će uskoro donijeti na svijet prvog potomka veselog Marka. Možda i on stazama oca zavoli ljude i prirode, te krene stopama svoga pretka čime bi se ostvarila stara uzrečica slavonskih prostora da kruška ne pada daleko daleko od stabla.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88