Mladi iz Slavonskog Broda u čaglinskom kraju – selu Mokrešu na OPG-u Nekić održali radionicu Europskog doma: “Naljepše i najsigurnije je na selu kada ste svoj gazda na svom komadu zemlje”

Autor: D.K.

Ovih se dana slučajno ili ne “izgubio” u čaglinskom kraju naš kolega Mario Jurković, glavni urednik Radio Slavonije. Uspio je ne je nekako pronaći  svoje odredište na koje je krenuuo, selo Mokreš, smješteno 15 kilometara istočno od Čaglina u kojem se kod obitelji Nekić okupila mladost na radionici Europskog doma Slavonski Brod. Kolega Jurković došao je u Mokreš s ciljem da okupljenu mladost medijski poprati kako uče u prirodi jedni od drugih, od vođenja europskih projekata do vođenja jednog obiteljskog gospodarstva, i to u selu koje broji tek 14 stanovnika, kojemu je najbliža trgovina 12 kilometara daleko.

Domaćin mladima na radionici je bio je Ivan Nekić, predsjednik Parlamenta mladih Slavonski Brod, na obiteljskom imanju koji za svoje rodno selo Mokreš drži da je u njemu neprocjenjivi mir i najbolji razlog za boravak u takvom mjestu.

Ivan Nekić koji školu pohađa u Slavonskom Brodu, a u sklopu projekata kao predsjednik Parlamenta mladih Slavonski Brod putuje po svijetu, u Mokreš se redovito vraća. U razgovoru za Radio Slavoniju ističe kako je čar Mokreša da ste u tom mjestu sami sa sobom, u prirodi, uz mir i mogućnost uživanja u plodovima koje daje zemlja, taj kraj i zrak koji je nezagađen.

-Ja odavdje mogu otputovati gdje god želim i uvijek se ovdje mogu vratiti, jer ovo je nešto moje, moja mala oaza mira. Da živim negdje u grada gdje sam okružen betonom i previše ljudi ne bi to bilo dobro za moje psihičko zdravlje, niti za ičije zdravlje. Smatram da svatko treba jedanput, dvaput otići u prirodu, družiti se s obitelji ili čak sam s životinjama – ističe Ivan te dodaje kako je kroz putovanja bio četiri puta u Italiji, dva u Portugalu, Sloveniji, Autriji i Turskoj.

-Puno vremena proveo sam s ljudima iz različitih mentaliteta, došao sam do zaključka da je naljepše i najsigurnije na selu kada ste svoj gazda, kada imate svoj komad zemlje na kojem možete posijati salatu ili neko voće, kada možete sami se prehraniti tada ste najsigurniji – govori Ivan.

Što se tiče noćnog života, kaže, ionako je prezaposlen hobijima.

-Odlazim u Slavonski Brod na probe Satiričkog kazališta mladih, a kasnije vrijeme provodim radeći na raznoraznim projektima poput razmjene učenika u Srednoj medicinskoj školi koji su putovali u Sloveniju, Ipak mi nedostaje češće druženje s prijateljima, volio bih da oni češće dođu u Mokreše. Ali noćni izlasci i buka u klubu mi ne nedostaju – rekao je Ivan Nekić.

Foto: Mario Jurković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88