Mještani Lukača s gostima podijelili radost Vincelova i najavili početak radova u vinogradu /FOTO/

Prije više od deset godina mještani Lukača su odlučili da se o blagdanu Vincelova okupe u središtu sela, ispred Vatrogasnog doma, pozovu rodbinu, prijatelje i sve koji su im pomagali u vinogradu i podrumu te da ih na taj način ugoste i tako najve novu vinogradarsku godinu i  početak radova u vinogradu.

Inače, naselje Lukač u kutjevačkom kraju okruženo je vinogradima. Južne pozicije Krndije idealne su za uzgoj vinove loze. To su Lukačani odavno prepoznali pa većina obitelji obrađuje vinograde i podrumari. Najviše je graševine, a u manoj mjeri zastupljene su i druge sorte. U Lukaču od pamtivjeka obilježavaju se datumi i običaji vezani za lozu i vinograd. Uz Martinje, Vincelovo je najznačajnije.

Ovogdišnje slavlje je započelo u vinogradu Ivana Strapača iznad naselja  gdje je vetovački župnik preč. Dražen Akmačić blagoslovio čokote i vinogradare. Molilo se zaštitu nebeskog zaštitnika svetog Vinka. Potom su se svi okupili u središte sela na zajedničkom druženju, a riječ je o obiteljima Krunoslava Pavića, Ivana Strapača, Zdravka Romanića, Andrije Mitrovića, Maria Bošnjaka, Gorana Škorvage, Miroslava Bošnjaka, Anđelka Maglice, Drage Pavića i Tomislava Bošnjaka.

Prilika je da vinogradari i vinari iz tog kraja u prigodi Vincelovo predstave svoja mlada vina i pokažu njihove osobine i kvalitete koja su “razuzdana” i pitka i treba uživati u njima.

Lukačani su velikog srca pa svoje uspjehe, a tako i užitke žele podijele s drugima. Na stolove su iznosi obilje domaćih delicija, slastica i pića. Na vatrama su se pekli vinogradarski ražnjevi od kobasice i slanine. Nije ne nedostajalo pjesme plesa i veselja.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment