Mjesta panici nema – za sada nitko od onih iz Požeštine koji su bili na hodočašću u Padovi, Veneciji i Veroni nije zatražio liječničku pomoć!

Autor: D.K.

Sa subote na nedjelju u Požegu su se vratili hodočasnici iz Padove, Venecije i Verone njih oko 200. Zbog širenja koronavirusa koji se pojavio u Italiji, širi bespotrebna panika u Požeštini, posebice među onima koji su tamo hodočastili kao i njihove obitelji. Liječnici naglašavaju kako mjesta panici nema, ali je potreban oprez i reakcija tek onda ako se pojave simptomi poput respiratornih problema, povišene temperature, kašlja i slično.  

Razgovarali smo s nekoliko onih, s područja Jakšića i Velike, a koji su bili na hodočašću u Italiji (podaci poznati redakciji). Nitko od njih ne osjeća nikakve tegobe. Ostvarili su kontakt sa svojim obiteljskim liječnikom i Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije od kojih su dobili sve potrebite upute i preporuku.

Preporuka liječnika epidemiologa je da oni koji su bili na hodočašću u Italiji jedno vrijeme ostanu u „samoizolaciji“ u vlastitom domu kako bi se suzdržali od kontakata s drugim osobama što je isključivo iz preventivnih razloga. Takvu uputu su dobili i liječnici obiteljske medicine kako oni koji imaju privatne ordinacije ili u sklopu Doma zdravlja. Zbog tog slučaja mogu otvoriti i bolovanje zaposlenim osobama ili pravdati učenicima izostanak iz škole.

Doznajemo kako se za sada se s nekim od simptoma nitko nije javio i zatražio liječničku pomoć bilo kod svog obiteljskog liječnika ili u Općoj županijskoj bolnici Požega. Preporuka je da oni koji su bili na hodočašću u Italiji telefonski kontaktiraju svog obiteljskog liječnika, a na raspolaganje se stavlja i voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalija kojeg za savjet može kontaktirati na broj 098 982 92 04.

Ravnatelj požeške bolnice prof.dr.sc. Željko Glavić savjetuje da se bez razloga ne dolazi u bolnicu i ne traži liječnička pomoć zbog obične prehlade ili nekih drugih lakših bolesti.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88