Mjesta panici nema – za sada nitko od onih iz Požeštine koji su bili na hodočašću u Padovi, Veneciji i Veroni nije zatražio liječničku pomoć!

Autor: DK

Sa subote na nedjelju u Požegu su se vratili hodočasnici iz Padove, Venecije i Verone njih oko 200. Zbog širenja koronavirusa koji se pojavio u Italiji, širi bespotrebna panika u Požeštini, posebice među onima koji su tamo hodočastili kao i njihove obitelji. Liječnici naglašavaju kako mjesta panici nema, ali je potreban oprez i reakcija tek onda ako se pojave simptomi poput respiratornih problema, povišene temperature, kašlja i slično.  

Razgovarali smo s nekoliko onih, s područja Jakšića i Velike, a koji su bili na hodočašću u Italiji (podaci poznati redakciji). Nitko od njih ne osjeća nikakve tegobe. Ostvarili su kontakt sa svojim obiteljskim liječnikom i Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije od kojih su dobili sve potrebite upute i preporuku.

Preporuka liječnika epidemiologa je da oni koji su bili na hodočašću u Italiji jedno vrijeme ostanu u „samoizolaciji“ u vlastitom domu kako bi se suzdržali od kontakata s drugim osobama što je isključivo iz preventivnih razloga. Takvu uputu su dobili i liječnici obiteljske medicine kako oni koji imaju privatne ordinacije ili u sklopu Doma zdravlja. Zbog tog slučaja mogu otvoriti i bolovanje zaposlenim osobama ili pravdati učenicima izostanak iz škole.

Doznajemo kako se za sada se s nekim od simptoma nitko nije javio i zatražio liječničku pomoć bilo kod svog obiteljskog liječnika ili u Općoj županijskoj bolnici Požega. Preporuka je da oni koji su bili na hodočašću u Italiji telefonski kontaktiraju svog obiteljskog liječnika, a na raspolaganje se stavlja i voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalija kojeg za savjet može kontaktirati na broj 098 982 92 04.

Ravnatelj požeške bolnice prof.dr.sc. Željko Glavić savjetuje da se bez razloga ne dolazi u bolnicu i ne traži liječnička pomoć zbog obične prehlade ili nekih drugih lakših bolesti.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića