Miroslav Kovač: Poljoprivreda i selo mogu biti snažna grana i državu izvući iz krize!

Autor: Požega.EU

Miroslav KovačPOŽEGA -Kad se već činilo da njegove riječi ne dopiru do nikoga i kad je iskazivao veliku zabrinutost, Miroslav Kovač je kao nezavisni stručnjak postao član MOST-ovog tima u pregovorima s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom za sektor poljoprivrede. Požeški novinari Ivan Ril i Maja Đurić razgovarali su s Miroslavom Kovačem za Večernji list koji je objavljen 22.studenog na portalu vecernji.hr, u kojem je između ostalog nešto više rekao o dojmovima nakon pregovora te tko ga je i zašto pozvao u pregovarački tim.

O dojmovima nakon razgovora o poljoprivredi s timom HDZ-a i SDP-a, Miroslav Kovač ističe kako je kao građanin i stručnjak zadovoljan što su u Hrvatskoj prvi put prije donošenja važnih odluka, barem donekle, stvoreni uvjeti za ozbiljnije rasprave na razini politike.

-Promjene su neizbježne i vjerojatno ih svaka razumna osoba očekuje. Ne samo na razini struktura, već i samog čovjeka. Izgubili smo se u neredu koji je narod, na svoj način, odlučio pospremiti. Malo pomalo, dobili smo priliku razgovarati. To je dobar znak. Naravno, gorak okus iz prošlosti i neispunjena obećanja, ako izuzmemo ratno razdoblje, upućuju nas na oprez tijekom razgovora i brzih dogovora. U pregovorima s političkim opcijama čiji su predstavnici do sada vodili državu i gospodarstvo predložili smo paket mjera. Situacija nije lako rješiva. Toliko je složena da bi Hrvatska, ako se naši prijedlozi oko restrukturiranja poljoprivrede prihvate, tek nakon nešto više od jednog političkog mandata ponovno postala prehrambeno neovisna. Tada možemo očekivati pojačano zapošljavanje, snažnija obiteljska poljoprivredna gospodarstava, naseljavanje ruralnih krajeva, rast domaće prerađivačke industrije i općenito blagostanja o kojem toliko sanjamo. Pravi rezultati bit će vidljivi tek za 20 ili 30 godina. Smatram kako ozbiljnost situacije još uvijek nije u potpunosti shvaćena, a odluke nas čekaju – istakao je Kovač.

Miroslava Kovača u pregovarački tim pozvali su predstavnici MOST-a, a razlog odazivanja u taj tim je ponajviše iz razloga jer dvadeset godina javno piše i svjedoči o onome što se sada može promijeniti.

-Osjetio sam građansku dužnost da svojim znanjem i iskustvom pomognem ljudima koji su me zamolili. Ako mogu doprinijeti nečemu što je dugoročno, onda ondje i pripadam. Često se sjetim nedavno izrečenih riječi pape Franje: “Ako želiš stići brzo, idi sam. Ako želiš stići daleko, idi u društvu” – dodao je Miroslav Kovač i naglasio kako očekuje ovih dana odgovor i odluku politike koja treba preuzeti odgovornost vođenja Hrvatske jer je trenutno teška i nezavidna situacija.

U razgovoru je Kovač izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Europska komisija preuzme vođenje države što nikako nije prihvatljivo.

-Ili ćemo se dogovoriti i ostati svoji na svome, ili ćemo dobiti upravitelja. Nemamo još puno vremena. Stoga, smatram da bi i zbog tog razloga naši prijedlozi za reformu poljoprivrede trebali biti prihvaćeni – zaključio je Kovač.

Više iz kategorije