Minutom šutnje i polaganjem vijenaca požeški antifašisti obilježili Dan holokausta /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege i ove je godine na Židovskom groblju u Požegi obilježila 27. siječanj Međunarodni dan holokausta prisjećajući se židovskih žrtava tijekom Drugog svjetskog rata.

Predsjednica ove Udruge Kata Holjevac pozdravila je sudionike komemoracije, a tajnik Kazimir Semunović podsjetio je na događanja u nizu nacističkih logora.

Izaslanstvo Udruge položilo je vijenac, a to su učinili i predstavnici Županijske organizacije SDP čiji je predsjednik Mitar Obradović istakao da su se takvi zločini događali i u ovom gradu, te da ga žalosti što je SDP jedina stranka na komemoraciji.

Ujedinjeni narodi su 2005. godine donijeli Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust kojom se zalažu za se povuku pouke iz povijesti i spriječe moguće pojave genocida, te  osudili sve oblike religijske netolerancije, poticanja, šikaniranja ili nasilja nad osobama ili zajednicama temeljeno na etničkoj pripadnosti ili religijskim uvjerenjima.
Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Ujedinjeni narodi provode pod geslom: “Sjećanje na holokaust: zahtijevaj i brani svoja ljudska prava”.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije