Minstrica kulture Nina Obuljen Koržinek na prijemu kod požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića

Autor: Biskupija PZ

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 6. ožujka ministricu kulture Republike Hrvatske Ninu Obuljen Koržinek, u čijoj je pratnji bila Ana Perišić Mijić, tajnica kabineta te Ivana Prgin iz Uprave za arhive, knjižnice i muzeje. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi. Biskup Škvorčević kao član Biskupske komisije HBK za odnos s državom, zadužen za pitanja kulture  i ministrica Obuljen Koržinek najprije su razmotrili pitanje povrata matica i drugih crkvenih knjiga oduzetih u vrijeme komunističke vladavine, te je zaključeno da će Ministarstvo kulture poduzeti sve što je potrebno da se iziđe iz trenutačnog stanja određenih nejasnoća te se povrat što prije ostvari u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i provedbenog Sporazuma između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade Republike Hrvatske o tom pitanju. Biskup je upoznao ministricu s nastojanjima Požeške biskupije glede sakralne baštine u njezinu identitetskom značenju ne samo za Katoličku Crkvi na ovim prostorima, nego i šire, čije je srednjovjekovlje dobrim dijelom uništeno u vrijeme osmanlijske vladavine a značajan dio u kasnijim vremenima, napose u Domovinskom ratu.

Predstavio je stručno sređenu građu Dijecezanskog muzeja, Povijesnog arhiva i Povijesne knjižnice Požeške biskupije te potrebu da ona nađe prikladan smještaj. Prepošt stolnog kaptola Ivica Žuljević upoznao je ministricu s projektom uređenja Staroga grada u Kaptolu iz europskih fondova u koji bi bila pohranjena navedena građa. Spomenuto je kako je veliki dio kulturne baštine u posjedu Katoličke Crkve u Hrvatskoj, ali da u dosadašnjoj financijskoj omotnici ona nije bila zastupljena te se iz europskih fondova mogao financirati tek poneki projekt njezina očuvanja.

Očekuje se da će novi program financiranja iz spomenutih fondova omogućiti izravniju participaciju Crkve za navedenu svrhu. Među ostalim razgovaralo se i o partnerstvu između Ministarstva kulture i pojedinih crkvenih ustanova s obzirom na čuvanje i obnavljanje pokretne i nepokretne crkvene kulturne baštine, o pronalaženju što prikladnijih modela suradnje kako bi se izbjegli nesporazumi. Istaknuto je kako je pri tom, napose na zakonskoj razini potrebno poštivati crkvenu specifičnost i tako pridonijeti mogućnosti  bolje prezentacije i veće dostupnosti njezine kulturne baštine.

U pratnji biskupa Škvorčevića ministrica Obuljen Koržinek razgledala je biskupijski Povijesni arhiv, Povijesnu knjižnicu, Katedralu i Riznicu te Dijecezanski muzej.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88