MEĐUNARODNO NATJECANJE TAMBURAŠA: Okupilo se ih se više od stotinu – tko će dobiti Grand Prix

Autor: D.K.

POŽEGA – Glazbena škola Požega nakon 2016. godine ponovno je domaćin 5. Međunarodnog natjecanja tamburaša koje okuplja više od stotinu učenika, a suorganizatori su Festival bunjevačkih pisama iz Subotice i Muzička akademija u Zagrebu.
Otvorenju su nazočili zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Vesna Vlašić.
-Natjecanje je ove godine prošireno i na studente, a u odnosu na prethodno vidljiv je veliki pomak u zanimanju tamburaša za nastup – kazao je prof. Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega, koji je uputio riječi dobrodošlice.
Prema propozicijama natjecanje je otvoreno za mlade tamburaše iz Hrvatske i inozemstva i to na instrumentima bisernica(prim), brač(basprim), te za komorne sastave. Natjecanje solista uz pratnju klavira odvija se u sedam kategorija klasične glazbe i sedam kategorija folklorne glazbe u umjetničkoj obradi u disciplinama bisernica(prim) i brač(basprim) i to u uzrasnim kategorija od 11 do 25 godina. Svaki natjecatelj izvodi najmanje dvije različite skladbe (cikličko djelo izvodi se u cijelosti ili pojedini stavak i još jedna ili više skladbi ovisno o minutaži i kategoriji) u kategoriji za koju se prijavljuje. Natjecatelj može nastupiti u jednoj ili obje kategorije u starosnoj dobi koja je propisana.
Natjecanje komornih sastava tambura odvija se u tri kategorije klasične glazbe i tri kategorije folklorne glazbe u
umjetničkoj obradi disciplini duo, trio, kvartet, kvintet, sekstet, septet, oktet i nonet, također u kategorijama raznih uzrasta. U svakoj kategoriji Ocjenjivački sud dodjeljuje nagrade prema broju bodova koji se dobije izračunom srednje vrijednosti
bodova svih članova Ocjenjivačkog suda, koje su djeljive.
Velika nagrada ( Grand Prix ) natječu se 3 najbolje ocjenjena natjecatelja iz klasičnih i folklornih kategorija, posebno solisti bisernica(prim), posebno solisti brač(basprim),te posebno komorni sastavi.

Nastupe prati peteročlani Ocjenjivački sud kojemu je predsjednik prof. Veljko Valentin Škorvaga, redovni profesor Muzičke akademije u Zagrebu, a uz njega je dvoje članova iz Subotice, te po jedan iz Zagreba i Osijeka.
Oba dana navečer oko 21 sat bit će proglašeni pobjednici i uručene nagrade, a drugog dana i Grand Prix.

Foto: D. Mirković

[FAG id=240594]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88