Među samostalnim umjetnicima koji će dobiti državnu potporu ima ih iz požeškog kraja

Autor: Jelenko Topić

Ministarstvo kulture i medija donijelo je odluku nakon podnošenja zahtjeva pristiglih na Javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna. Riječ je o osobama koje su ranije ostvarile status samostalnih umjetnika.

Nakon isplaćenih potpora za siječanj ove godine, sukladno Javnom pozivu, isplatit će se i potpore za veljaču 2021. godine, za koju su izdvojena sredstva u iznosu od gotovo 3,4 milijuna kuna. Time će se za potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna RH izdvojiti za prva dva mjeseca ukupno 6,792 milijuna kuna.
 
Zahtjev je predalo 870 samostalnih umjetnika koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost, a kriterije za dodjelu potpora zadovoljilo je 849 umjetnika. Potpore kao mjera pomoći uslijed pandemije zbog koje je onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti isplatit će se u iznosu od četiri kuna.

Među primateljima tih potpora su Požežanka Ilijana Lončar, koja se bavi plesnom umjetnošću, zatim Požežanin Jurica Leikauff, koji živi u Zagrebu gdje je klavijaturista poznatog glazbenog banda Prljavo kazalište, te džez pjevačica Valerija Nikolovska, koja je porijeklom iz Kutjeva, a dugi niz godina živi i radi u Zagrebu. To pravo pripada i hrvatskom književniku Hrvoju Kovačeviću Požežaninu koji također živi i radi u našem glavnom gradu.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88