Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Među najvećim proizvođačima namještaja u našoj zemlji osmo mjesto zauzima Spin Valis

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Među najvećim proizvođačima namještaja u našoj zemlji osmo mjesto zauzima Spin Valis Požega.eu | Među najvećim proizvođačima namještaja u našoj zemlji osmo mjesto zauzima Spin Valis

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Vodeći hrvatski proizvođači namještaja uglavnom su pozicionirani u nekoliko sjevernih hrvatskih županija. Među deset najvećih u vrhu je nekoliko tvrtki u vlasništvu velikih međunarodnih grupacija, ali ipak prevladavaju domaći poduzetnici, koji su preuzeli liderske pozicije u hrvatskoj industriji namještaja.

Kroz proteklu godinu vodeći proizvođači namještaja ostvarili su umjeren rast prihoda i blago povećanje odbiti. Kompanije s top liste 10 najvećih uprihodile su 387,4 milijuna eura što je 11,8 posto više nego 2021., a dobit prije oporezivanja ojačala je 3,7 posto dosegnuvši 19,5 milijuna eura. Veći dio proizvedenog namještaja, u vrijednosti od gotovo 200 milijuna eura, završio je na stranim tržištima.

Lidersku poziciju drži grupacija Prima koju čini nekoliko tvrtki u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji. Iz grupe u vlasništvu Renata Radića među top 10 najvećih nalaze se dvije kompanije, na prvom mjestu je Prima Commerce, a na četvrtom Prima namještaj.

Prvoplasirana tvrtka u kojoj se proizvodi najveći dio asortimana grupe, lani je ostvarila 86,7 milijuna eura prihoda, uz 8-postotni rast. Četvrta na listi Prima namještaj u Zagrebu bavi se prodajom namještaja i opremanjem objekata. Drugu poziciju na listi najvećih s prihodom od 84,5 milijuna eura drži tvrtka LPT iz međimurskoj gradića Prijeboja, a na trećem mjestu je Hilding Anders iz Preloga s prihodom od 373,1 milijun eura. Na sredini ljestvice je tvrtka Sobočan iz Murskog Središća specijalizirana za proizvodnju namještaja i opreme za prodajne prostore.

Šestu poziciju s prihodom od 24,6 milijuna eura drži tvrtka Contorte, dio grupacije u vlasništvu virovitičkog poduzetnika Hrvoja Vampovca s ukupnim prometom od 33 milijuna eura, a sedmu kompanija Conty plus u vlasništvu Darka Ciglenečkog.

Zavidno osmo mjesto pripada požeškom drvoprerađivaču Spin Valisu, koji proizvodi masivni namještaj s dugogodišnjom tradicijom. Imaju zaokružen tehnološki proces s pilanom, pogonom za proizvodnju elemenata, sušarom i parionom, tvornicom namještaja, pogonom za preradu drvnih ostataka u briket, te bioenerganom za proizvodnju električne energije.

Krajem prošle godine tvrtka je ušla u sastav grupacije Pervanovo, švedskog poduzetnika hrvatskih korijena Darka Pervana, a više od 85 posto proizvoda plasira na inozemno tržište, u tridesetak zemalja.

Posljednjih godina bilježi snažan rast prihoda i dobiti. Lani je čista dobit dosegnula 3,2 milijuna eura što je Spin Valis lansiralo na poziciju najprofitabilnije tvrtke u top 10 najvećih s profitnom maržom od 13,9 posto.

Iza požeške tvrtke je čakovečki Promming vlasnika Nikole Novišćaka s prihodom od 21,6 milijuna eura, te deseta zagrebačka Prostoria, koja je mlada tvrtka u toj djelatnosti.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.