Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Među gradovima u Slavoniji Požega ima najbržu medijalnu brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži - najslabija u Đakovu

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: J.V.
FOTO: J.V.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Među gradovima u Slavoniji Požega ima najbržu medijalnu brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži - najslabija u Đakovu Požega.eu | Među gradovima u Slavoniji Požega ima najbržu medijalnu brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži - najslabija u Đakovu

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: J.V.
FOTO: J.V.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Tko više uopće može zamisliti život bez interneta? Malo tko, budući da informacije i podaci svijetom putuju nevjerojatnim brzinama, a pristup svim mogućim podacima jednostavniji je nego ikad. Internet nam je u mnogočemu olakšao život, što zasigurno mogu reći osobe koje ovo čitaju iz udobnosti svoga stana od kuda rade na daljinu.  
Jeste li se ikada pitali gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji Internet? Gdje se na toj listi nalazi Slavonija i tvoj grad?


Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za siječanj 2024. godine zauzima 80. mjesto u svijetu s brzinom od 63,41 MBPS što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.
BRZINE INTERNETA U SLAVONIJI


Najistočnija regija Hrvatske, Slavonija očigledno zaostaje za razvijenima gradovima i županijama u Hrvatskoj kada promatramo prosječne brzine fiksnog interneta. Prema podacima za siječanj 2024. godine slavonske županije imale su sličnu prosječnu brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži, a najbržu brzinu imala je Požeško-Slavonska županija s brzinom od 49,89 MBPS, dok je najsporija bila Virovitičko-Podravska s medijalnom brzinom od 35,89 MBPS.

Brzinama preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u većim slavonskim gradovima dosta variraju, što se uglavnom može zahvaliti infrastrukturnoj mreži. Najbrža medijalna brzina preuzimanja podataka za siječanj 2024. godine izmjerena je u Požegi i ona je iznosila 93,57 MBPS, dok je najmanja izmjerena u Đakovu koji je ujedno i grad s najsporijom medijalnom brzinom preuzimanja podatka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj prema podacima za siječanj 2024. godine. Nakon Đakova na listi najsporijih našli su se Križevci s brzini od 31,80 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dubrovnik s brzinom od 35,23 MBPS.
Brzine interneta u Hrvatskoj
Kada se promatra brzina interneta važno je napraviti razliku između brzine mobilnog interneta i brzine fiksne, odnosno širokopojasne mreže, budući da se radi o dvije veoma oprečne stvari.


Prema podacima koje nudi Kompare Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za siječanj 2024. godine medijalna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj iznosila je 92,51 MBPS (Megabits per second) što nas stavlja u sam vrh Europe ali i svijeta.
Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za siječanj 2024. godine zauzima 80. mjesto u svijetu s brzinom od 63,41 MBPS što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.
Najbrži i najsporiji Internet u Hrvatskoj 


U ovome tekstu radi lakše usporedbe i veće dostupnosti podataka kao parametar usporedbe brzine interneta u Hrvatskoj u obzir je uzet podataka za brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži.
Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za siječanj 2024. godine bio je grad Zagreb s brzinom preuzimanja od 134,33 MBPS na drugom mjestu našao se grad Velika Gorica s prosječnom brzinom od 133,94 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dugo Selo s prosječnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži do 128,54 MBPS.
Brzine interneta u Hrvatskoj komentirao je Krunoslav Kovačević, stručnjak za telekomunikacije iz Kompare.hr: „ U 2023. svi teleoperateri unaprijedili su svoju infrastrukturnu mrežu i omogućili još većem broju kućanstava pristup internetu s još većim brzinama preuzimanja podataka. Mnogi građani još uvijek ne znaju da imaju pristup optičkoj instalaciji koja u njihovom domu može značajno povećati brzinu ali i stabilnost interneta, stoga bih preporučio da istraže koja im je tehnologija dostupna, a pogotovo onima koji žive u gradovima s nižim  brzinama interneta.“
Najistočnija regija Hrvatske, Slavonija očigledno zaostaje za razvijenima gradovima i županijama u Hrvatskoj kada promatramo prosječne brzine fiksnog interneta. Prema podacima za siječanj 2024. godine slavonske županije imale su sličnu prosječnu brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži, a najbržu brzinu imala je Požeško-Slavonska županija s brzinom od 49,89 MBPS, dok je najsporija bila Virovitičko-Podravska s medijalnom brzinom od 35,89 MBPS.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo