Među 14 osumnjičenih u aferi prijevara s porezom dva porijeklom iz kaptolačkog kraja Duje Ljevar i Tomislav Marić, te Požežanin Aleksander Horvat

Autor: DK

Uvoz i preprodaja čeličnih armatura mogu biti vrlo unosan posao, pogotovo ako se državu vara na porezu na dodanu vrijednost.

Tako su dvije “poslovne” grupacije na uvozu čeličnih armatura, izdavanjem lažnih faktura i umanjivanjem obveze plaćanja PDV-a, u protekle dvije godine uprihodile čak 74,4 milijuna kuna. Optužba je to zbog koje je policija po nalogu USKOK-a ujutro pokucala na vrata većem broju osoba na području Zagreba, Siska, Dugog Sela i drugih gradova u okruženju. Među njima su i dvije osobe s područja Kaptola koje žive u Zagrebu.

Privedeno je ukupno 14 osumnjičenih osoba, a policija je provela pretrese njihovih domova i niza tvrtki koje su bile pod njihovom kontrolom.

U prvoj istrazi su kao organizatori spomenutog udruženja označeni supružnici Ivan(58) i Mirjana (55) Ušljebrka iz tvrtke Kajzer d.o.o. Tereti ih se da su s ciljem pribavljanja protupravne koristi povezali u zajedničko djelovanje još šest osoba: Zlatka OremušaDuju LjevaraTomislava MarićaAleksandera HorvataJasmina Alihodžića i Marka Krajcara.

Kontroverzni Duje Ljevar je živio u kaptolačkom kraju, gdje ima obiteljsku kuću, zatim je poslije živio na lipčkom području, te u Zagrebu. Imao je, a i sada ima,više tvrtki od kojih su neke završile u stečaju, a protiv njega se vodilo dosta kaznenih postupaka. Druga osoba sa ovog područja koja se spominje u toj aferi je mladi Tomislav Marić, a on je u posljednje vrijeme radio sa Ljevarom na području Zagreba.

Nadalje Aleksander Horvat je iz Požege, a potječe sa sjevernog dijela grada. Nije poznato je li do sada imao iza sebe bilo kakvih kriminalnih radnji, kao i prethodni osumnjičenik Tomislav Marić.

Supružnici Ušljebrka su preko tvrtke Kajzer nabavljali čelične armature od dobavljača iz Italije, Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Rumunjske te su robu dalje prodavali na području Hrvatske. Prema optužbi, armature su sami naručivali i organizirali prijevoz do skladišta tvrtke Kajzer. Međutim, u poslovnoj dokumentaciji su prikazivali da su robu kupili u RH, i to od tvrtki Condor International, RR Hrabra vizija, Kiwano, Fluid Sisak, Dado Sisak, Rimer Promet i Top Stretch, čije su poslovanje vodili suosumnjičeni Ljevar i Alihodžić.

Oni su u ime ovih sedam tvrtki izrađivali nevjerodostojne račune, tvrdi USKOK, s obračunatim PDV-om koje su ispostavljali Kajzeru. Tvrtka Kajzer je, pak, na temelju tih lažnih faktura neosnovano iskazivala pretporez i tako su umanjivali obvezu plaćanja PDV-a.

OdgovorOdgovori svimaProslijedi

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: