Medicinske sestre pjesmom dodale kamenčić mozaiku duhovne ljepote

POŽEGA – U prigodi 95. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II Pjevački zbor medicinskih sestara „Immaculata“ iz Požege održao je u požeškoj crkvi sv. Lovre, koncert marijanskih skladbi – u skladu s Papinim geslom „Totus tuus“.

Mira Ilić, predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji

Na početku koncerta prisutne je na čelu s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem pozdravila Mira Ilić, predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji. Između ostalog, izrazila je radost zbog trećeg svibanjskog godišnjeg koncerta kojega medicinske sestre s ljubavlju poklanjaju Požežanima, što je svojevrsni nastavak poslanja i služenja njih kao medicinskih sestara. Posebna zahvalnost je uslijedila biskupu Škvorčeviću na pruženoj svesrdnoj pomoći u njihovom djelovanju.

Na koncertnom programu izvedene su skladbe, Hvaljen Isus Marijo (voćinski hodočasnički napjev), Čuj vruću molbu, Marijo slatko ime, Zdravo Zvijezdo mora, O Gospe Sinjska, Ave, Ave Maria, Totus tuus, Regina coeli, i Marijo, o Marijo.

Solističke dijelove u skladbama je popratila mlada sopranistica Marija Ticl dok je s. Melita Jelena Gložinić nastupila s recitalom fra Bonaventure Dude Marija-poziv Božji.

Požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević

Pri svršetku koncerta prisutnima se obratio biskup Škvorčević. Zahvalio je medicinskim sestrama i drugim izvođačima za trud koji su, pored velikih obaveza u bolnici, uložili u njegovu pripravu. Podsjetio je kako je hrvatski čovjek tijekom povijesti na različite načine izražavao svoju odanost Isusovoj Majci o čemu svjedoče brojne kapele, crkve i katedrale posvećene njoj u čast, s mnoštvom njezinih kipova i slika, umjetničkih i jednostavne izvedbe.

Biskup Škvorčević je dodao kako vjernik najsnažnije izražava svoju toplinu, blizinu, pobožnost, radost i zahvalnost Isusovoj Majci u pjesmi koju joj uzdiže napose u mjesecu svibnju i na hodočašćima u njezina svetišta, ostvarivši glazbeni mozaik posebne marijanske ljepote. Istaknuo je, nadalje, da su medicinske sestre svojim koncertom dodale tom mozaiku još jedan kamenčić ljepote, ugrađen u njega velikom ljubavlju i požrtvovnošću. Zahvalio im je što su se na taj način spomenule sv. Ivana Pavla II. na njegov 95. rođendan, pridružile se njegovu marijanskom „Totus tuus“ i s njime posvjedočile predanost Marijinoj majčinskoj ljubavi. Zahvalio je i brojnim slušateljima koncerta za poštovanje koje su iskazali Isusovoj Majci i pažnju zboru medicinskih sestara. Poželio još mnogo takvih svibanjskih večeri ispunjenih marijanskom glazbenom ljepotom.

Đakon Krunoslav Siroglavić pročitao je dio Pisma svetog Ivana Pavla II. ženi, što je ujedno bila i zahvala svim majkama i drugim ženama prigodom nedavnoga Majčina dana, napose medicinskim sestrama za sve što čine u svom poslanju žene, majke i sestre.

Na kraju koncerta svi su zapjevali pjesmu „Krist na žalu“, koju je sv. Ivan Pavao II. osobno napisao i tu pjesmu posebno volio.

0 Comment

Send a Comment