Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u našem zdravstvu

Autor: Požega.EU

POŽEGA –   U Hrvatskoj danas ima 32 tisuće medicinskih sestara i čine 43 posto od ukupnog broja zdravstvenih djelatnika, 29 tisuća ih radi u sustavu zdravstva što je nedostatno u usporedbi sa zemljama EU- istakao je predsjednik Gradskog odbora SDP Požege i zamjenik ministra zdravlja RH prim.mr.sc. Marijan Cesarik na konferenciji za novinare u Požegi, te čestitao medicinskim sestrama Požeško-slavonske županije njihov dan.

prim.mr.sc. Marijan Cesarik, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Požege i zamjenik ministra zdravlja RH

Govorio je o značenju Međunarodnog dana sestrinstva i povijesnim odrednicama toga datuma, te dodao da su u nas  osuvremenjeni obrazovni programi i usklađeni sa EU, otvoren je sveučilišni diplomski studij za sestre što je preduvjet za upisivanje poslijediplomskih studija kako bi se udio sestara sa visokom stručnom spremom stalno povećavao.

– Medicinske sestre imaju veliku ulogu u zdravstvenoj zaštiti, one su danas u bolnicama pomoćnice ravnatelja, rade na kontroli kvalitete, bolničkim infekcijama itd. Sve bolnice imaju radna mjesta ili zasebne odjele za edukaciju gdje se trajno educiraju sestre zaposlene u toj ustanovi – kazao je u nastavku dr. Cesarik i dodao da su naše medicinske sestre izuzetno cijenjene u inozemstvu, a ispregovarano je da se srednjim medicinskim sestrama sa stažem dužim od 3 godine prizna status sestre opće njege pa mogu raditi u Hrvatskoj i zemljama EU.

Više iz kategorije