Martinjska svečanost kod obitelji Markota u Pleternici (foto)

Autor: DK

IMG_3694PLETERNICA – Iako je blagdan sv. Martina iza nas nastavljene su svečanosti njemu u čast, neki će reći ponajviše iz razloga zauzetosti vinskog požeškog kardinala “uzoritog” Vlade Bauera koji ne može u kratkom vremenu stići na sve adrese gdje je pozvan. Tako je sinoć održana tradicionalna ceremonija Krštenja mošta u vino kod obitelji Markota u Pleternici koja njeguje već duži niz godina tu tradiciju.

Vinski požeški kardinal Vlado Bauer mlado je vino krstio u “koncelebraciji” pomoćnog vinskog biskupa Ilije Bonića i ministranata Ferdananda Novaka i Željka Pejkovića. Krštenje nije moguće bez kuma. Za ovogodišnjeg kuma obitelj Markota izabrala je Vladu Drežnjaka, poznatog ugostitelja iz Požege koji je u svom nastupnom govoru posvjedočio da će časno vršiti svoju dužnost vodeći stalnu brigu o podrumu i vinu te reagirati u svakoj potrebi, a posebno u “kvalitetnom ispijanju” te zlatne kapljice.

Na svečanosti Krštenja mošta bili su nazočni brojni gosti i prijatelji obitelji Markota koje sve, na svojstven način, pozdravio domaćin Marinko uz kojeg su bili njegovi sinovi, nasljednici u tom poslu, Marko i Franjo.

Svi uzvanici kušali su kako vrhunsko mlado vino tako i ona vina ranijih godina, a bogat gastronomski stol na kojem su se našli domaći specijaliteti oduševio je sve uzvanike. Glazbeni ugođaj upriličili su tamburaši Zlatna dolina koji su ispunili sva očekivanja gostiju i napravili ugodu atmosferu koja je potrajala do kasnih jutarnjih sati.

no images were found

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: