MARTINJE UZ POŽEŽANE U NORVEŠKOJ: Vinski biskup bio Igor Kovačević, dugogodišnji ministrant vinskog kardinala Vlade Bauera /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Lijepi drevni požeški običaji vinara imaju sve više odjeka i izvan ovog kraja, pa i naše zemlje. Tako je manifestacija Prvo Martinje u Norveškoj, ovih dana održana u glavnom gradu Oslu gdje  je organizator bila tamošnja tvrtka Bepartofit(Be part of it) u suradnji s vinarijom Bartolović iz Požege.

Okupljeni gosti, njih osamdesetak, uz uživanje u slavonskim specijalitetima i probranim vinima  Krunoslava Bartolovića, doživjeli su i običaj krštenja mošta u vino. Obred je predvodio vinski biskup Igor Kovačević iz Požege, koji je godinama „učio“ ceremonijal od  dobrog učitelja tj. vinskog kardinala Vlade Bauera kod kojega je dugo godina ministrirao.

Ministranti su na norveškom Martinju bili Zvonimir Bešlić i Ivan Pelivanski, dok su kume  bile predstavnice norveškog zbora “Godt & Blandet” Kristina Renolen, June Larsen, Beate Larsen i Anne-Kristine Bjørgsvik Wiecek. Zbor je ove godine održao prvi koncert u Hrvatskoj, na otoku Visu. Vinski biskup je kume i njihov zbor pozvao u Požegu i u vinariju Bartolović, ali i na požeški festival.

Norveški gosti bili su oduševljeni cijelom manifestacijom i svime što su doživjeli i kušali na Martinju. Naučili su pjevati  poznatu vinsku napitnicu „Piti il’ ne piti“ koju su prije petnestak godina na „Zlatnim žicama Slavonije“ premijerno izvele „Gazde“, a postala je vrlo popularna pogotovo među vinarima. Domaći ljudi su naučili i poneku našu riječ  naravno riječ zdravice „Živjeli“. Namjera tvrtke je da proslava Martinja u Norveškoj postane tradicija, a ovom prigodom gostima su na dar date čase s ugraviranim “Martinje 2019”, naljepnica sa ovog krštenja i slavonski šeširić.

Martinje je treći događaj koje je tvrtka Bepartofit u vlasništvu Požežanke u Norveškoj Kristine Đurkić, organizirala ove godine. Ona je inače zaposlena u jednoj kemijskoj firmi kao manager razvoja poslova. U sklopu projekta «Promocija Slavonije kroz narodne običaje» održana je proslava Grgureva u ožujku, a u rujnu je organizirana prva Ajvarijada u Norveškoj gdje su sudionici učili spravljati ajvar.

Tvrtka se bavi organizacijom jedinstvenih putovanja u Hrvatsku, gdje je naglasak na doživljaju Hrvatske kroz sudjelovanje u raznim aktivnostima, baš kako moto tvrtke kaže: Nemoj samo posjetiti zemlju, budi dio nje!

-Tvrtka ima suvremeni sustav umrežavanja dobavljača u kompletnu ponudu i radi na principu da imamo ugovore o suradnji s ponajboljim hrvatskim tvrtkama za određenu uslugu kao na primjer Hotel Esplanade, Vile Montis, Zlanti Lug, Hrvoje Jurić za biciklističke ture (upravo obišao svijet na biciklu), Marko Mrkic za ples i animacije (finalist Plesa sa zvijezdama), agencija u Zagrebu (Wayoudo) i druge – kazala je za pozega.eu Kristina Đurkić.

Foto: I.K.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek