Martinje sa krštenjem mošta donijelo monografiju o Ivi Enjingiju /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Uz stroge mjere epidemiološke mjere zbog virusa kovida -19 te pozivanje samo nekolicine uzvanika, Ivo Enjingi, poznati vinogradar i vinar iz Hrnjevca tradicionalno je proslavio blagdan Martinja. Na taj dan svake godine okupljajala se rodbina, prijatelji i poslovni partneri iz cijele Hrvatske i inozemstva. Uzvanika je znalo biti i preko dvije stotine. Ovoga puta samo dvadesetak.

Druženje je počelo ispijanjem rakije dobrodošlice, komovicom iz 1984. godine, dakle stare 36 godina. Potom je usljedilo predstavljanje netom iz tiska izašle knjige o domaćinu Ivi Enjingiju osječkog novinara Željka Garmaza pod naslovom „Enjingi – Velika životna priča najvećeg hrvatskog vinara.“ Riječ je o bogato ilustriranoj  monografiji  od gotovo dvije stotiner stranica. Govori o Enjingiju, od daleke 1890. godine kada je pradjed Koloman doselio s obitelji u Hrnjevac pa do današnjih dana.

-Na knjizi sam radio godinu i pol dana, a može biti poticaj mlađim vinogradarima i vinarima za rad – istakao je između ostalog govoreći o knjizi autor Željko Garmaz. Enjingi kao i uvijek misli da može bolje i iznio je u knjizi samo djelić bogatog životnog iskustva.

Tradicionalno krštenje mošta u vino kao i mnogo puta prije obavio je vinski kardinal, jedini u Hrvata, Vlado Bauer uz asistenciju vjernog ministranta Željka Pejkovića. Vinski kum je bio autor knjige Željko Garmaz. Martinje je i dan otvorenih vrata podruma. Posjetitelji su s čašama obilazili bačve, te kušali odabrana vina. Ovom prigodom predstavljen je prošireni dio podruma i nove nastrešice. U bogatom vinskom arhivu kušani su rajnski rizling berbe 1990. i 1994. godine, te bijelo Venje iz 2002. godine. Zbog mjera pandemije izostala je tradicionalna martinjska večera s biranim jelima za tu prigodu. Ovoga puta ponuđeni su naresci s nogu i graševina promovinara ove godine za Ivin 80. rođendan.

Foto: D. Mirković [FAG id=282928]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88