Marija Ribičić iz Grabarja najuzornija seoska žena Požeško-slavonske županije

Autor: DK

VELIKA – Kandidatkinje za najuzorniju seosku ženu Požeško-slavonske županije u svom su predstavljanju prezentirale što je sve u obiteljskom gospodarstvu ali i svakodnevnom životu na “njihovim plećima”. Tako su prosudbenom povjerenstvu dočarale svoje svakodnevne obveze i pobliže objasnile čime se sve bave i što sve rade i to sve uz tradicionalno uređeni stol na kojem su se mogle vidjeti stare delicije hrane koje su se nekada proizvodile i pripravljale a koje se i danas svakodnevno nalaze na njihovim trpezama. Dakako da su se pohvalile i sa izradom rukotvorine koje su neizostavne u seoskoj obitelji, heklanje, štrikanje i sl.

Prezentiranim i pojašnjenim pojedinostima tri nomirinrane kandidatkinje za najzorniju ženu pokušale su prikazaati svoju ulogu u obitelji i ostaviti dojam da zaslužuju biti izabranom kao najuzornijom koja će predstavljati Požeško-slavonsku županiju na državnom izboru.

Nije bilo lako donijeti odluku koja je ipak morala biti obznanjena pa je za najuzorniju ženu Požeško-slavonske županije izabrana Marija Ribičić iz Grabarja kod Kutjeva. Ona se predstavila između ostalog i u tradicionalnoj slavonskoj narodnoj nošnji starijoj preko 100 godina koja je naraštajima u njenoj obitelji, a koju je dobila od majke. Osim nošnje pobjedu joj je donio najbolje pripremljen stol uređen domaćim delicijama, kolačima, pekmezom, medom, zimnicom, pićem i rukotvorinama.

– Cijela obitelj bavi se poljoprivredom. Imamo pšenicu, žito i soju, a držimo i 50-ak grla krava i bikova. Na našem OPG-u proizvodimo i domaći sir i kulen a redovito pripremamo starinske slavonske kolače. Ovo mi je bilo prvo sudjelovanje na izboru, a na njega su me nagovorile kolegice iz KUD-a Poljadija u kojem sam članica – u oduševljenju na izboru ispričala nam je Marija Ribičić koja će se u listopadu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu boriti za naslov najuzornije žene hrvatskog sela.

Izborom najuzornije hrvatske žene želi se pripomoć promociji i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji, kulturne baštine, ali i želji za uključivanjem Hrvatske u međunarodni izbor povodom Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada u Švicarskoj.

– Veliku podršku imam od svog supruga Ivice koji je uvijek uz mene. Moj radni dan započinje u pola šest, a traje do kasno uvečer jer posla na selu ne nedostaje. U našoj velikoj obitelji imamo još i staru baku, svi jedemo za istim stolom i kod nas se znade tko gdje sjedi za stolom. U KUD-u Poljadija Grabarje, počimalja sam u pjevačkom zboru a rado se kad god mogu odazivam na brojnim gostovanjima širom Hrvatske i inozemstvu. Ova titula mi puno znači i zbog čega sam veoma ponosna – istakla je Marija Ribičić.

Lentu i cvijeće Mariji Ribičić uručio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dok ju je predstavnik Podravke nagradio sa poklon paketom podravkinih proizvoda. Prvoj pratili Jasni Uremović iz Zagrađa i drugoj Nevenki Marković iz Treštanovaca lente i cvijeće uručili su načelnik općine Velika Vlado Boban i zamjenik župana Željko Jakopović.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: