Marija Ribičić iz Grabarja najbolja čuvarica ognjišta za buduće generacije

IMG_1524VELIKA – Na ovogodišnjem natjecanju za najuzorniju hrvatsku ženu natjecale su se 23 kandidatkinje iz 12 županija koje su uspjele pokazati i dočarati samo jedan mali dio onoga čime se bave i što rade. Sve su to bilježile i zapisivale vrijedne ruke prosudbene komisije – žirija koji je na kraju svega morao donijeti „tešku“ odluku i reći koja je ovogodišnja najuzornija hrvatska žena.

Oni koji malo bolje poznaju obitelj Ribičić iz Grabarja nisu previše niti dvojili jer su bili uvjereni da bi zaslužna titula mogla pripasti Mariji Ribičić koja na kraju i biva proglašena najboljom, okitivši se lentom, dobivši laskavu titulu najuzornije hrvatske seoske žene u 2015. godini.

Za prvu pratilju izabrana je Martina Medvidović iz Sikirevaca dok je druga pratilja Božica Miskrić iz Čajkovaca, obje iz Brodsko-posavske županije.

Marija Ribičić, nauzornija hrvatska seoska žena 2015.

-Sretna sam i vesela što sam dobila ovu titulu. Za to sam se spremala jako dugo. Nisam baš očekivala da ću biti prva, očekivala sam da ću biti među prve tri. Moja obitelj u kojoj žive četiri generacije su mi velika podrška, moj suprug, moja tri sina, otac i majka, roditelji od mog supruga a i stara baka je imala u svemu veliku ulogu. Svi su mi oni bili velika podrška – rekla je Marija Ribičić naglasivši kako će za dobivenu titulu biti organizirana još jedna fešta kakva i doliči pravim Slavoncima.

Marija Ribiči smatra da je mnogo toga bilo presudo u dobivanju titule posebice ono čime se kroz dugi niz godina njena obitelj bavi na selu, a to je onaj tradicionalni način rada i življenja na selu uz sve ono što proizvode u svom domaćinstvu od mesnih do mliječnih delicija i svega drugoga čime što se može naći jedino u seoskim kućanstvima. U svakom slučaju jedna je velika prednost bila i ta što pod jednim krovom u zajedničkom kućanstvu žive četiri generacije, što je u današnjem vremenu velika rijetkost.

0 Comment

Send a Comment