Manje kaznenih djela, a veća materijala šteta

Autor: Jelenko Topić

Dario DasovićPOŽEGA – Po tradiciji na početku svake kalendarske godine Policijska uprava Požeško-slavonska na konferenciji za medije dala je podatke o kretanju kriminaliteta zu prethodnoj godini što je prezentirao njen načelnik Dario Dasović.

– Tijekom 2015. godine zabilježeno su ukupno 1.224 kaznena djela od čega 723 djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, 414 po privatnoj tužbi i 87 djela za koje se ne progoni zbog izostanka prijedloga. Ako promatramo 2014. godinu zabilježeno je ukupno 90 djela ili 6,8 posto manje. Povećanje broja djela po službenoj dužnosti, za 8,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, pratilo je povećanje koeficijenta naknadne otkrivenosti koji je 2015. godine iznosio 64,1 posto i koeficijenta razriješenosti kaznenih djela koji je iznosio visokih 78,8 posto što je i nadalje  iznad državnog prosjeka (61,1 posto) – istakao je Dasović te dodaje imamo rast materijalne štete za 30,5 posto tako da je materijalna šteta nastala kaznenim djelima u protekloj godini iznosila oko 5,5 milijuna kuna.Smatra se da je takav rezultat razriješenosti djela odraz rada policije, suradnje s građanima i praćenja situacije na terenu.

– Broj prijavljenih kaznenih djela po službenoj dužnosti na području PU požeško-slavonske u proteklih deset godina ne pokazuje značajnije oscilacije i kreće se između 600 i 700 djela pri čemu su najzastupljenija općeg kriminaliteta 566 djela što je 9,7 posto više, gotovo polovicu u ovoj liniji kriminaliteta ili 48 posto čine imovinska djela i to najvećim dijelom teške krađe kojih je zabilježeno 114 i čiji je broj smanjen u odnosu na prethodnu godinu za čak 27,2 posto, te krađe kojih je evidentirano 98 odnosno šest više nego lani. Osim krađe novca, cigareta, nakita, drvne mase, alkoholnih pića, radnog alata i tehničkih uređaja koji su najčešće meta provalnika imali smo i onih „zanimljivih“ poput krađe povrća kao napr. u jednom kaznenom djelu 43 kg luka i 26 kg rajčice, zatim 280 glavica kupusa i sl. te krađu bureta s oko 40 litara rakije – kaže u nastavku ističe Dasović.

U liniji organiziranog kriminaliteta zabilježena su 42 kaznena djela, što je za tri djela više nego u 2014. Godini mweđu kojima je najviše djela  nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari čak 40 djela(6 više nego lani), a vidljivo je da se još uvijek velika količina oružja i streljiva nepovlasno nalazi u „rukama“ građana što često kao posljedicu ima najteže oblike stradavanja. Protiv ove vrste kriminaliteta uvelike pomaže preventivna akcija policije „Manje oružja – manje tragedija“ tako da su građani tijekom 2015. godine policiji dragovoljno predali veliku količinu oružja, streljiva i raznih eksplozivnih predmeta, 19 komada automatskog oružja, 76 ručnih bombi, 6 mina i 90 drugih rasprskavajućih predmeta. Također je predano 22 komada repetirajućeg i poluautomatskog dugog oružja te 11 pištolja i revolvera. Građani su dragovoljno predali i preko 10.764 komada streljiva te preko 4 kilograma eksploziva.

Više iz kategorije