Manifestacije liče na neformalno okupljanje građana, a ne kao organizirana ponuda

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Iza nas je još jedna rekordna turistička sezona na razine RH, a kod nas je situacija loša i stagnirajuća. U Požeško-slavonskoj županiji u prošloj godini došlo je do smanjenja od jedan posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Nažalost najbolji pokazatelj loše organiziranosti i koordinacije je održavanje ovogodišnjih Vincelova diljem, županije, gdje su se u istom danu preklapalo nekoliko njih –istakao je član Gradskog odbora SP Požege i dugogodišnji turistički djelatnik Bruno Horvat, te dodao da je na gradskoj razini situacija još lošija jer nakon više godina rasta broja noćenja grad Požega ima pad od 2,5 posto.

Nadalje kaže da se od osnivanja Turističke zajednice  prije dvadesetak godina ponuda ovoga grada slagala ozbiljno do unazad dvije godine.

-Na njoj su radili moji prethodnici Dalibor Nedela,Drago Glasović, Ivo Križanović, Zdravko Ronko i moja malenkost. Požega je imala ozbiljno posloženu turističku ponudu koja se sustavno nadopunjavala. Svaki je nasljednik nadopunjavao jedan drugoga ,a takav sustavan rad počeo je donositi rezultate koji su se najbolje vidjeli u 2013. godini, gdje smo imali povećanje broja noćenja za 38 posto u odnosu na prethodnu godinu- nastavlja B. Horvat i dodaje da je sadašnje vodstvo u nepune dvije godine uspjelo demontirati i razmontirati sve ono što se slagalo.

Dao je primjere: jedne od najstarijih Maškara u Požeštini bile su požeške maškare koje se sada održavaju radnim danom u terminu kada ljudi ne mogu doći, a organizator nameće temu kao da nije glavni postulat istih-sloboda nastupa, akcija „Volim svoj grad Požegu“ ekološko edukativnog karaktera je potpuno izbrisana, najstarija požeška manifestacija poslije festivala „Kulenijada“ potpuno se istopila i izgubila na važnosti kada su promijenili dugogodišnje stručno povjerenstvo sastavljeno od najpoznatijih stručnjaka u Hrvatskoj, organizacijski i medijski je potpuno zapostavljena, zatim prošlogodišnji „Ivanjski krijes“ dočekao je Požežane i goste sa srušenom pozornicom jer organizator nije vodio brigu o osnovnim karakteristikama pozornice, te su morali pomicati događaj, nekada najveća i najpoznatija kulturna manifestacija „Požeško kulturno ljeto“ od kojega je ostala samo sjena, također je doživjelo katarzu jer su izostali tradicionalni tamburaški i koncert gitare, a zamijenilo ih je gledanje nogometnih utakmica, nadalje najstarija manifestacija Požeški festival potpuno je izgubila prepoznatljivu turističku notu jer ste dobili šačicu sadržajno nepovezanih štandova, čiji je bio ringršpil i dječji vlakić vrhunac festivalske turističke ponude, a organizator je ukinuo i dugogodišnji natječaj za najljepše uređeni izlog povodom požeškog festivala. Pokraj toga nekada najmasovnija požeška manifestacija „Fišijada“ doživjela je svoje urušavanje ograničavanjem broja natjecatelja od strane organizatora pod opravdanjem da se odvijaju radovi u parku pa Horvat postavlja pitanje tko će nam dolaziti na manifestacije ako ih unaprijed ograničavamo.

-Nova manifestacija pod nazivom „Okusi jeseni u Požegi“ objedinila je dvije „Kestenijadu“ i „Martinje“ u kojoj se na dječjoj manifestaciji toči vino, te je kao takva potpuno besmislena i ne zna se kojoj populaciji je namijenjena – ističe u nastavku Horvat i dodaje da je Požega među prvim gradovima imala klizalište i Božićni sajam čime možemo biti ponosni, no prošle godine tek na molbe i pritisak izlagača netko se sjetio u Turističkoj zajednici da bi možda ipak trebalo napraviti Božićni sajam dok su Požežani i ove godine ostali bez klizališta dok su gamanje sredine poput Nove gradiške i Novske imale! Izostao je nakon dugogodišnje tradicije novogodišnji vatromet u ponoć, a šta Požežani misle o tome svemu, najbolje govori činjenica da je tu bilo svega stotinjak građana.

Po njemu može se nedvojbeno konstatirati da požeške manifestacije više izgledaju kao neformalno okupljanje manjeg broja građana, a ne kao ozbiljno organizirana i pripremljena turistička ponuda.

-Sadašnje vodstvo je promijenilo sve što se radilo i stvaralo u posljednjih dvadesetak godina , a promijenili su čak i logotip Turističke zajednice Grada Požege koji datira još iz 1999. godine, a koji je bio ujedno i prvi tada ali i sada prepoznatljivi simbol Požege sa kužnim pilom i boltama po kojima je Požega najpoznatija u Hrvatskoj i puno šire,pa javno postavljam pitanje kome je isti smetao i zbog čega?- zaključio je izlaganje Bruno Horvat.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: