Malo tko se hoće školovati za zidara, tesara, bravara, ali i za krojača i konobara unatoč stipendijama i državnim potporama

Autor: Jelenko Topić

Zanimljiv je i zabrinjavajući podatak da u čak 56 srednjih škola u prve razrede ove se školske godine u neke programe nije upisao niti jedan učenik. Radi se o 51 ponuđenom programu u kojemu se školuje za zidara, bravara, tesara, krojača i konobara. Za navedena zanimanja nema velikog zanimanja kada je upis za školovanje u požeškoj Obrtničkoj školi gdje razredi pojedinih struka gotovo svake godine ostaju nepopunjeni.

Nevjerojatno je da neke od tekstilnih škola ne upišu ni jednog krojača,  poljoprivredne – vrtlara,  trgovačke – prodavača ili željezničke – prometnog radnika!
– Kada dođu bolji dani za željeznicu, mi ćemo vratiti željeznička zanimanja. Radi se o zanimanjima tehničar za željeznički promet, pregledač vagona i željeznički prometni radnik – kažu u jednoj Željezničkoj tehničkoj školi.
U jedinoj školi u Zagrebu u kojoj se obrazuje za građevinska zanimanja tijekom posljednjih nekoliko godina nisu upisali ni jednog fasadera, armirača i klesara. Ali zabrinjava još nešto – ove su školske godine prvi razred upisala samo 4 zidara i 4 krovopokrivača.
U Agencije za strukovno obrazovanje Ministarstva zdravstva spas vide u drugačijoj strukturi upisa i načinu izobrazbe za strukovna zanimanja. Odabir zanimanja bi se obavljao nakon prvog razreda.
– To bi prevedeno značilo da bi učenici nakon osnovne škole, ukoliko imaju ambicije raditi u graditeljstvu – upisali sektor koji se odnosi na graditeljstvo. U prvom razredu slušali bi zajedničke sadržaje i onda se u drugom razredu odlučili za kvalifikaciju koja ih zanima. Armiranje, zidanje i slično.

Rješenja se vide i kroz različite motivacije i poticanja osnovaca da upisuju obrtnička, pogotovo deficitarna zanimanja. To znači da će se tražiti putem stipendija i osiguravanja povoljnijih uvjeta školovanja čime se uvijek postiže bolji odaziv na upis završenih osnovaca.

Kako bi sve to ostvarilo neophodne su aktivnosti nadležnih ministarstava, strukovnih udruga, komora, ali i lokalne samouprave koja uvijek u svojim sredinama osjeti manjak kvalificiranih radnika. U protivnom ova zanimanja upisivat će doseljenici kojih u našoj zemlji svake godine ima sve više.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88