Malo selo velikog srca poziva i Požežane

Autor: Požega Portal

ORUBICA – Tradicionalna manifestacija i smotra folklora u Orubici „Kolo na dva štuka“  jedna je od rijetki manifestacija koja je   zaštićena kao nematerijalno kulturno slijedom čega je upisana u Registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture. Zaštita podrazumijeva kontinuitet u radu, uključenje u rad mlađih, proširenje kulturno-umjetničke ponude i brojnih drugih aktivnosti koje se provode u tom malenom mjestu na obali rijeke Save u novogradiškom kraju koje broji nešto manje od 700 stanovnika.

Ljubitelji ribljih specijaliteta imati će priliku kušati proizvode pripremljene na domaći način kako su to nekada pripremali naši stari. Iskustva domaćina i prenošenje tradicije sa koljena na koljeno jamac su kvaliteti

U tom duhu i ove se godine, 30.kolovoza, organizira 14. po redu smotra folklora na kojoj se očekuju nastupi Kulturno-umjetničkih društava iz Vrbja, Drežnika, Požege, Bukovlja-Vranovaca te domaćina KUD „fra. Marijan Lanosović“ iz Orubice.

Ove godine uz smotru folklora posebno značenje ima i manifestacija Izbora najuzornije seoske žene Brodsko-posavske županije koja će na državnoj razini 18. listopada u Bjelovaru  predstavljati svoju županiju gdje može biti izabrana za najuzorniju seosku ženu u Republike Hrvatske.

Ocjena pri izboru najuzornije žene biti će donesena na temelju više kriterija. Tako će one koje dokažu da rade od jutra do večeri, drže kuću i svoje poljoprivredno gospodarstvo, podižu obitelji, a uz to kroz različite aktivnosti podižu razinu društvenog života u sredinama gdje žive imati veliku prednost da budu izabrane i dobiju tu titulu. Svaku od ovih kvaliteta posjeduju kandidatkinje ovogodišnjeg Izbora najuzornije seoske žene Brodsko-posavske županije, koja će BPŽ predstavljati 18. listopada u Bjelovaru gdje će se izabrati najuzornija seoska žena Republike Hrvatske.

Program ovogodišnje smotre folklora u Orubici počinje u 17:00 h svečanom povorkom sudionika smotre. Od 17:30 biti će KUD-ova u sklopu kojih će biti i izbor najuzornije seoske žene brodsko-posaske županije. Nakon toga večera i narodno veselje uz tamburaški sastav „TKANICA“ iz Nove Gradiške.

(Foto:naslovnica-novagradiska.com)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: