Malo raketara, te rad s prizemnim generatorima – tuča neizbježna!

Autor: Jelenko Topić

Na upit je li obrana od tuče djelovala u požeškom kraju 25. lipnja, kad je tamo pala jaka tuča i nanijela ogromne štete, u Državnom hidrometeorološkom zavodu(DHMZ) tvrde da je mreža prizemnih generatora bila uključena od 14 do 17 sati. Pojava tuče veličine lješnjaka, a na nekim mjestima i veća, zabilježena je na deset lokacija generatorskih postaja u vremenskim intervalima u razdoblju od 16.30 do 17.30 sati.

Sastav protugradne obrane u našoj zemlji je rapidno devastiran pa navodno raketari rade samo s prizemnim generatorima i upola ih je manje, uzeta im je radio veza, pa ih zovu na mobitele. -Sve ide prema tome da se obrana od tuče ukine – ljuti se Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara Hrvatske. Ogorčen je na Ministarstvo poljoprivrede i Državni hidrometeorološki zavod. Obrana od tuče svake godine službeno i po zakonu počinje 1. svibnja, a kasnila je dostava otopine srebrnog jodida za prizemne generatore.

Navodno ništa nije pripremljeno jer su mislili da će se obrana ukinuti, rade samo “pro forma”, kako bi se pokazalo da ta obrana ne vrijedi. Prije su na početku sezone dobivali po 16 raketa i 60 litara otopine, a sada samo 20 litara otopine. U opremu se godinama nije, raketari rade za 670 kuna mjesečne naknade što je 98 lipa po satu!

U DHMZ-u kažu da su sezonu doista započeli s 300 generatorskih postaja, 264 manje nego godinu prije. Sustav obrane od tuče  je na snazi od 2001. godine, a provodi se na područjima Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske zajednice županija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske poljoprivredne komore i DHMZ-a prošle godine zaključeno je da postojeći sustav obrane od tuče u Hrvatskoj treba ukinuti, a da će Ministarstvo poljoprivrede predložiti Vladi ukidanje postojećeg zakona o sustavu obrane od tuče na temelju stručnog mišljenja meteorologa, te “međunarodne znanstvene i stručne zajednice” jer navodno sustav nema uporište u znanosti, te da nema dokaza o učinkovitosti. Bolje rješenje je, smatraju, ugradnja sustava obrane od tuče na gospodarstvima i osiguranje usjeva, životinja i biljaka.

Kako u planiranom razdoblju, u prvom kvartalu ove godine, iz nekog razloga ipak nije došlo do ukidanja zakona, sezona je doista počela tek 15. lipnja i to prema raspoloživim financijskim sredstvima. Od raketa se već prije odustalo. Udruga raketara traži da se USKOK uključi u istragu je li novac za obranu trošen namjenski.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot