Malim poljoprivrednicima ključan problem je otkup, kooperacije su ukinute, a zadruge nisu osnovane pa su prepušteni sami sebi!

Autor: DK

Hrvatski poljoprivredni proizvođači suočavaju se s brojnim problemima, od koji je otkup poljoprivrednih proizvoda jedan od najznačajnijih. Takav je slučaj i u Požeškoj kotlini prije 30 godina poznatom području po proizvodnji velikih količina kvalitetnih pšenice, kukuruza i povrća! 

-Najveći problem je u tome što su svi skladišno-prodajni kapaciteti u Hrvatskoj u rukama pojedinaca, odnosno velikih tvrtki- tvrde u Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava  Život. 

Dodaju da situacija koju imamo s Agrokorom i Konzumom da je najveći trgovački lanac u isto vrijeme i najveći poljoprivredni proizvođač ne postoji u svijetu. Tu su krenuli problemi u plasmanu i prodaji proizvoda, koji eskaliraju iz dana u dan. S druge strane, postoji problem uvoza proizvoda po cijenama koje su ispod proizvođačkih cijena. Ministarstvo poljoprivrede još uvijek nema izračun troškova pojedinog proizvoda. Ova udruga je prema Ministarstvu nastupila s inicijativom za uspostavljanje sustava realnog izračuna troškova proizvodnje.

Smatraju da veliki ratari i veliki stočari imaju svoje niše, ali mali poljoprivrednici su oštećeni ovakvom praksom. Otkup poljoprivrednih proizvoda predstavlja jednu u najosjetljivijih faza u ciklusu Od polja do stola.

Sjećajući se prošlih vremena nekadašnji gigant PPK Kutjevo imao je svoje jedinice kooperacije sa otkupom poljoprivrednih proizvoda u svim dijelovima Požeštine tj. u Pleternici, Kutjevu, Velikoj, Čaglinu i Sloboštini, a tim proizvodima pogotovo povrćem u dolinama Orljave i Londže bili su baza za preradu Podravci u Koprivnici i Vitaminci u Banja Luci. Te kooperacije su uništene, jer su kao ostatak socijalizma, ništa novo nije pokrenuto niti su osnovane zadruge koje bi nadomjestile kooperaciju tako da seljak mora sve raditi sam. On za takvo nešto sigurno nije osposobljen jer je ranije to sve dobivao „na tacni“, a sada treba biti istovremeno ratar i agronom, te voditi nabavu, agrotehniku i plasman svojih uroda. 

-Na svakom otkupu bi trebao biti zaposlen tehnolog – agronom, koji prati svoga kooperanta u proizvodnji, savjetuje ga o agrotehnici, zaštiti usjeva, pravovremenoj berbi i slično. Ovaj dio je dosta neuređen – tvrde u udrugama poljoprivrednika i dodaju kako je osjetan izostanak, odnosno nepostojanje Agronomske komore, koja bi zaštitila dignitet agronomske struke i znanosti. Smatraju da bi zakon trebao bolje povezati proizvođače i trgovačku mrežu tj. police’, bez posrednika u lancu, bio bi poželjniji i obje strane bi bile na dobitku, a otvorio bi put prema organiziranju proizvođača. No, za to su potrebni i drugi preduvjeti, skladišni i manipulativni prostori, ljudski kapaciteti, ali i interes proizvođača.

Foto: Ilustracija

Komentiraj: