Malim koracima do zapaženih rezultata

Autor: D.K.

ČAGLIN – Ovih dana tko god prolazi kroz Čaglin, općinsko središte koje se prostire u istočnome dijelu Požeško-slavonske županije, može zamijetiti da se nešto zbiva, radi, izgrađuje i ubrzano dovršavaju razni radovi. Mnogo toga već je odrađeno, a kako doznajemo od mladog načelnika općine Čaglin Dalibora Bardača puno je toga i u planu za narednu godinu.

Podsjetimo, u općini Čaglin došlo je do promjene lokalne vlasti te je krajem ožujka dužnost načelnika općine preuzeo, mnogi će reći samozatajni, Dalibor Bardač koji nije do sada imao gotovo nikakvog političkog iskustva. Koliko se može vidjeti veoma se dobro snašao u ulozi čelnog čovjeka u toj lokalnoj samoupravi te je nastavio sa provedbom projekata koji su bili započeti, a nastavio je i s nekim novim projektima koji su od velike važnosti za čaglinsko područje.

Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin

-Brojna su očekivanja mještana koji mi se svakodnevno obraćaju sa raznim problemima. Rješavam i pomažem koliko god mogu. Mi smo mala općina i jako slabo razvijena. Prioritet mi je da podignem razinu razvijenosti cijelog područja i svih naselja koji teritorijalno pripadaju Čaglinu. U svakom slučaju treba svakako zaustaviti raseljavanje mladih obitelji što je trenutni trend, sela nam izumiru iako imamo sve preduvjete da se možemo baviti poljoprivredom, ratarstvom i stočarstvom. Moramo iznaći mogućnost kako oživiti te grane proizvodnje što svakodnevno radim u čemu mi veliku potporu pruža naš požeško-slavonski župan Tomašević i njegov zamjenik Željko Jakopović – istakao je načelnik Bardač.

Od infrastrukturnih radova načelnik Bardač ističe kako su završeni kolni ulazi u ulici Braće Radića koje je financirala Županijska uprava za ceste u vrijednosti preko 350 tisuća kuna. Završeni su i priključci za kanalizaciju u toj ulici, njih 25, za što je izdvojeno preko 40 tisuća kuna.

Sportska dvorana, koja je, koliko možemo zaključiti, veliki teret općini, također je iziskivala dodatna financijska ulaganja i to gotovo 240 tisuća kuna. Na dvorani je potrebno odraditi još neke manje zahvate u kotlovnici nakon čega se očekuje dobivanje uporabne dozvole i za to.

-Potpisali smo i ugovor za izgradnju fotonaponske elektrane na vrtiću te ćemo moći prodavati struju HEP-u. Ugovor za izgradnju je vrijedan 185 tisuća kuna koje radove izvodi Solarna energija Pipinić. Za istaći je i završetak energetske obnove kuća. 19 korisnika je na području općine Čaglin iskoristilo tu pogodnost a ukupni iznos investicije je preko milijun kuna koju financira nadležni Fond – dodaje Bardač i nastavlja kako su u završnoj fazi radovi energetske obnove na dvjema stambenim zgradama u Čaglinu.

Na području općine Čaglin nastavljena je izgradnja kanalizacije čime bi se jednim dijelom trebao zaokružiti ciklus odvodnje na čaglinskom području. Za istaći je i da se radi na turističkim projektima, na Sovskom jezeru, što je složeniji projekt koji se treba kvalitetno provesti. Tu se radi o izgradnji šetnice oko jezera za što je potrebno izdvojiti 853 tisuće kuna što se sve radi u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode a izrada geodetske podloge je napravljena za vrijeme bivšeg načelnika koja je plaćena 15 tisuća kuna.

Za očekivati je da će se u proračunu za narednu godinu predvidjeti infrastrukturni radovi koji su neophodni za razvoj općine kao i drugi projekti za kojima vape stanovnici s područja općine Čaglin.

Više iz kategorije