Mali vrtlari Katoličke osnovne škole zasadili plodove u “Vrtu Božje ljubavi”

POŽEGA – Katolička osnovna škola u Požegi sa tadašnjim ravnateljem prečasnim Ivicom Žuljevićem dobila je na korištenje dio zemljišta za obrađivanje u dvorištu Sestara Milosrdnica kojeg su nazvali “Vrt Božje ljubavi”. Tako su se učenici od 1. do 4. razreda upustili u “vrtlarenje” kojem su se izvannastavnom zanimanju posvetili sadeći povrtlarske kulture svojim marljivim ručicama već treću godinu za redom. Uz učiteljicu Luciju Lucić koja je nositelj ovog projekta i radišne učenike u projekt se redovito odaziva desetak roditelja koji također daju svoj doprinos kako bi urod bio što kvalitetniji i bogatiji.

Lucija Lucić, učiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi Požega

-Kao škola imamo školski vrt kojeg smo nazvali “Vrt Božje ljubavi” kojega vode naši mali vrtlari, učenici od 1.do 4.razreda i roditelji koji se odazovu kada imamo određene radove u vrtu. U ovaj projekt se uključe i drugi djelatnici naše škole kada su u mogućnosti. Sada je trenutno sadnja kojoj je prethodilo priređivanje zemlje i priprema potrebnog za navodnjavanje. Danas ćemo kako se i vidi mnogo toga posaditi i imati ćemo jedan lijep, uredan vrt zasađen sa raznovrsnim biljem. Svako proljeće donosi nešto novo što sadimo, a evo trenutno se sadi korjenasto povrće, kupusnjače te ljekovito i začinsko bilje – rekla je Lucija Lucić, učiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi Požega.

Nakon sadnje gotovo da se svakodnevno prati rast onog zasađenog i da se odrađuju i svi drugi potrebiti radovi, od okopavanja do zalijevanja, kako bi urod bio dobar i kvalitetan.

-Sav urod, kada za to dođe vrijeme i kada se ubere, donosimo u našu školsku kuhinju što naši kuhari upotrijebe u pripremi hrane za naše učenike. To su kvalitetni i zdravi proizvodi i ono što je najbitnije poznato nam je što jedemo jer znamo kako smo i na koji način to proizveli – dodaje učiteljica Lucija.

Vrt ima poseban izgled zbog popločenih staza i elemenata kao što su povrtnjak, vodena površina, kompostište te zelena površina na kojoj je postavljena učionica. Važno je napomenuti da se svi proizvodi organski uzgajaju te da se u sadnji povrća pazi na suživot biljaka a sadnjom ljekovitog bilja među gredicama žele se zaštiti biljke od nametnika i kako bi se što boje potaknuo njihov rast.

-Uživamo u ubiranju prvih plodova koji su nam uvijek jako dobro uspijevali. Zahvaljujući divnim roditeljima, učenicima i pojedinim djelatnicima uživamo u školskom eko vrtu na čemu smo zahvalni dragom Bogu za sve blagoslove koje nam udjeljuje. Do sada smo proteklih godina i spremali pekmez od mrkve i ciklu. Kada god imamo mogućnosti doći i dokle god nam vrijeme dopušta boravit ćemo i raditi poslove u vrtu, a kada nam to ne bude moguće učiti ćemo teoriju o vrtlarstvu u razredu – zaključuje učiteljica Lucija Lucić.

Dok su djeca i roditelji radili u vrtu posjetio ih je sadašnji njihov ravnatelj vlč. mr. Želimir Žuljević koji je ostao zadivljen zainteresiranošću i voljom svojih učenika na sudjelovanju ovakvih aktivnosti kao i pojedinih roditelja koji su došli pomoći kako bi izgled vrta bio što ljepši i u konačnici bogatiji sa urodom plodova koji su zasađeni.

 

 

 

0 Comment

Send a Comment