Mali “Šijaci” na “Malim vezovima” prikazali pjesme i plesove svoga kraja

Autor: Požega Portal

BIŠKUPCI/ĐAKOVO – Članovi male skupine KUD-a Šijaci iz Biškupaca sudjelovali su prošlog vikenda u Đakovu na maloj smotri Đakovačkih vezova. Požeško-slavonsku županiju su predstavili pjesmama i plesovima svoga kraja, a za nastup ih je uvježbala voditeljica Marija Petrović.

Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ pod današnjim je nazivom osnovano 1982. godine. Članovi KUD-a njeguju, obnavljaju i sakupljaju izvorne pjesme, kola i običaje svojih predaka potpapučkog kraja – Šijaka. Društvo ima oko 70 članova svih dobnih skupina i iza njih su brojne priredbe i nastupi diljem Hrvatske i inozemstva. Sudjelovali su na mnogim smotrama među kojima su Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Lijepom našom, Brodsko kolo, 10. Susret malih vokalnih sastava u Krapini, državna smotra folklornih skupina u Karlovcu, državna smotra folklora Beltinci u Sloveniji, Županijski kulturni mozaik u Požegi itd.
Društvo se osim navedenog bavi prikupljanjem i očuvanjem narodnog blaga u materijalnom smislu. Organizatori su Županijske smotre folklornih pjevačkih skupina pod nazivom „Pivaj diko ja ću ti polagat“ koja se održava u travnju.

(Foto: KUD Šijaci)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: