Mali Niko i njegov djed Braca u akciji: Nekad bila svakodnevna zbilja, a danas prava rijetkost (FOTO)

Autor: DK

POŽEGA – Rijetko se gdje u današnjem vremenu može vidjeti prizor da netko u njivi radi konjima, da ore ili ogrče kukuruz, krumpir ili neku drugu ratarsku kulturu. Ovih smo dana imali priliku uvjeriti se u suprotno vozeći se cestom od Požege prema Biškupcima gdje smo u njivi nadomak Marindvora zatekli Nenada Bracu Horvata, poznatog zaljubljenika u te plemenite životinje, koji sa svojim unukom Nikom obrađuje zemlju upravo plugom kojeg vuče konj.

Ostali smo pomalo iznenađeni prizorom i načinom oranja. Bracu Horvata i njegovog unuka Niku često viđamo na raznim manifestacijama koji sa svečano ukrašenim konjskim zapregama pronose i svjedoče način življenja u prijašnjem vremenu usput izvodeći razne akrobacije zbog kojih mnogi ostanu na trenutak bez daha jer se hrabri mali Niko koji ima 4,5 godina odvaži na nešto u što se ne bi upustili niti oni stariji iskusniji farmeri.

U razgovoru sa Nenadom Bracom Horvatom doznajemo kako je došao obraditi jedan dio zemlje na poseban način, jedan dio, po pola jutra zemlje, obrađuje isključivo na ekološki način, na koju ne uđe niti jedan jedini stroj, a kamoli pesticid ili neko drugo sredstvo koje nije prirodno. Na pola jutra krumpira nema nikakvog špricanja protiv trave i korova, sve se radi na ekološki način, a oranje, paranje i ogrtanje isključivo je konjem i plugom, što je isti slučaj i za ostala pola jutra kukuruza koji se na isti način obrađuje.

-Ovo je onaj pravi proizvod za kojeg znam kako je nastao, a ne oni koje kupujemo u trgovačkim centrima, a ni ne znamo odakle su i s koliko zaštitnih sredstava tretirani – držeći plug u rukama priča nam Braca koji nije imao puno vremena s nama razgovarati jer je posao na prvom mjestu.

Naš razgovor ali i sve ono što mu djed radi sve budnim okom promatra mali Niko, sve to upijajući, i ono što se radi ali i ono o čemu se razgovara. Rijetko se može gdje vidjeti takav mališan koji voli konje, te plemenite životinje koji se danas uzgajaju, slobodni smo reći, prvenstveno i samo iz ljubavi. Koji se planovi “kuju” u Nikinom srcu i kojim će putem hoditi kako bude odrastao ne treba nimalo sumnjati jer ljubav prema plemenitim životinjama uz sve druge njegove prioritete biti će na vrhu njegove ljestvice.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: