MAJSTOR LOVAČKE KUHINJE ZVONKO MILIČEVIĆ: Najbolja je srnetina, meso jelena i divlje svinje, te fazana i prepelice

Autor: Jelenko Topić

Među lovcima požeškog kraja bez sumnje najbolji meštar gastronomije je Zvonko Miličević(52), po zanimanju časnički namjesnik, točnije instruktor u Intendantskoj službi ovdašnje Vojarne 123. brigade Hrvatske vojske. Uz to aktivan je i u društvenom životu posebice u NK „Dinamo“(Vidovci-Dervišaga), a kao lovac od 1994. godine sa skupinom prijatelja iz djetinjstva član je udruge „Sjeverna Babja Gora“ iz Požege, te je kroz tih 25 godina staža odlikovan odličjima 2. i 3. reda Hrvatskog lovačkog saveza.

-Iz ljubavi prema prirodi i zbog druženja sa ljudima rado i često idem u lov, no volim se sa tom ekipom okupiti za potrebe radnih aktivnosti u našem lovištu – kaže nam Miličević i dodaje da je imao podosta dobrih odstrela i to u kategorijama trofeja kao napr. vepra, muflona  i srnjak(srebro), jelen(bronca) itd.

Školovao se za samostalnog ugostitelja završivši obrazovanje 1986. godine, a nakon toga iskustvo je stekao radeći nekoliko sezona na Jadranu, požeškom restoranu „Obrtnički dom“,  te kod nekadašnjeg ugostitelja Dumančića u Vidovcima gdje je savladao vještine spravljanja domaće hrane i obrade živežnih namirnica.

-Mnogo toga vezanog uz prehranu većeg broja osoba odradio sam sa iskusnim ljudima u Hrvatskoj vojsci kao napr. poznatu „Snježnu kraljicu“, te niz velikih hodočašća, proslava ratnih brigada i slično – nastavlja Zvonko Miličević. Dodaje da najviše voli spravljati hranu u velikom količinama tj. za veliki broj konzumenata.

-Pašticade, meso na roštilju, te brudet i druga jela od ribe najviše volim pripremati, kao i variva, posebice grah i čobanac za više desetaka osoba, a kad je u pitanju lovačka kuhinja još odreske od jelena sa različitim umacima i prilozima, zatim srneći gulaš, peke od mesa mlade divlje svinje itd. – zaključio jer Miličević i dodao da bez dosta truda oko najmanjih sitnica i ljubavi prema tome poslu nema dobrih domaćih specijaliteta za bogatstvo naših stolova.

Posebno  hvali kvalitetu mesa slavonskog podneblja, naravno onog od divljači.

-Najbolja je srnetina, te meso od jelena i divlje svinje, ali i od niske divljači prije svega od fazana i prepelice – zaključio je naš sugovornik svoju priču o iskustvima višedesetljetnog majstorskog rada za nebrojene skupine lovaca požeškog kraja, ali i njihove gostujuće lovca iz drugih krajeva zemlje, te  inozemstva koji su uvijek znali reći da je njegovo umijeće u pripremi jela od divljači uvijek bilo „za prste polizati“. 

FILE OD JELENA U UMAKU OD BRUSNICE I VRGANJA

SASTOJCI:

–          file od jelena

–          crveni luk

–          gljive vrganji

–          brusnica

–          konjak

–          crno vino

–          maslac

–          temeljac od divljači

–          sol, papar

PRIPREMA:

Prvo, na maslacu prepržite file od jelena. Jednom kada je file pečen, u istu tavu sa maslacem, stavite i prepržite crveni luk te pirjajte vrganje. Zatim, dodajte žlicu brusnica ,  zatim flambirajte konjakom, te polijte temeljcem od divljači. Nastavite kuhati, začinite po vlastitoj želji, podlijevajte vinom, te kuhajte do željene gustoće. Za kraj, gotovo jelo poslužite sa prilogom domaćih knedli na pari.

SLAVONSKI ČOBANAC

SASTOJCI:

–          3 do 4 vrste mesa (svinjetina, govedina, divljač i svinjske nogice)

–          crveni luk

–          svinjska mast

–          korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin, bijeli luk)

–          sušeni vrganji ili svježi šampinjoni

–          paprika crvena (slatka, ljuta)

–          mješavina začina

–          feferoni ljuti

–          ajvar, senf

–          koncentrat rajčice

–          crno vino

–          sol, papar, lovor

PRIPREMA:

Na masnoći pirjajte crveni luk. Kada luk omekša, dodajte meso po tvrdoći u razmacima od 15 minuta. Zatim, dodajte žlicu ajvara, crvene paprike (slatke i ljute), feferone, te korjenasto povrće. Zalijte sve temeljcem od kostiju. Ako ga nemate, kao zamjena može poslužiti i topla voda. Dodajte gljive, te za sami kraj koncentrat rajčice, senf, mješavinu začina, sol, papar i crno vino.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: