Magnolija cvate drugi put, a uz nju je i rijetki crveni hrast

Autor: Jelenko Topić

DSC_0893KAMENSKI VUČJAK/LEŠTAT – Zaljubljenik u divljinu i prirodu Zdravko Kabić, nekadašnji svirač, točnije bubnjar nekoliko požešklih glazbenih grupa, a kasnije pripaadnik i djelatnik Hrvatske vojske, dugi niz godina živi umirovljen daleko od naselja i ljudi. Pomalo robinzonski jer voli mir i osamu, sagradio si je drvenu kuću između Kamenskog Vučjaka i Leštata pod Papukom uz cestu prema Zvečevu, no on i supruga mu Marija imaju pravo biljno bogatstvo. Svoj život ovdje su prilagodili uvjetima. Imaju struju uz pomoć solarnih panela, dobili su signal na mobitel pomoći posebnog pojačivača, no tvrde da im je ovdje život bogat i sadržajan.

-Mangnolija stara nekoliko deseteljeća ponovo je prolistala i procvjetala ovih dana – zadivljeno priča Zdravko i tvrdi da je nakon dugotrajnih suša sa nje opalo lišće, te je sada ponovo krenulo rasti što je prirodna rijetkost i zanimljivost. Oni se ovdje dobro snalaze jer se hrane u prirodi berući gljive i druge biljke, a zasade nešto i svoga vrta gdje uzgajaju povrće na ekološki način, kao i brojne voćke od kojih pripremaju zimnicu.

-Tu je i nekoliko biljaka crvenog hrasta, koji navodno potiče iz Indonezije, a čuo sam da ga ima nešto zasađenog na Krndiji nedaleko Našica – nastavlja priču Zdravko, koji u slobodno vrijeme od jelovih daščica i letvica izrađuje predmete odnosno suvenire. To uglavnom poklanja prijateljima koji često ovdje navrate.

-Sada sam izradio jednu lovačku čeku i slavonski ambar, ali isključivo od materijala iz ovog okruženja –zaključio je Zdravko Kabić, koji živeći ovdje dobro surađuje sa članovima požeškog Lovačkog društva „Jelen“, a oni tu u blizini njegove kuće i voćnjaka imaju svoj lovački dom sa pratećim objektima. Naučio je u mladosti još dok je svirao po svadbama i zabavama biti društven pa je tako i danas iako živi na osami udaljen od civilizacije.

/Foto by Dušan Mirković/

DSC_0898 DSC_0899

DSC_0900 DSC_0902

Više iz kategorije