Mađarski Husari u pohodu požeškim „Trenkovim pandurima“ /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Povijesnu postrojbu  „Trenkovi panduri“ u Požegi posjetili su predstavnici 3. Husarske pukovnije iz Mađarskog grada Kapošvara.  Mađarsku delegaciju su činila tri  zapovjednika  Ferdinánd Huszárezred,  pukovnika Bosnyák  Jánosa,  Bosnyák Davida i Dr. Nagy Jὁzsefa.

blank

 Domaćini  su gostima pokazali svoje prostorije te ih upoznali sa radom udruge i povijesti koju njeguju. Na radnom sastanku su dogovorene zajedničke aktivnosti koje će se odraditi ove godine. Tako će „Trenkovi panduri“ gostovati u Kapošvaru,  a Husari će im uzvratiti kada „Trenkovi panduri“ budu obilježavali 270. obljetnicu smrti Franje baruna Trenka tj. 7. rujna ove godine u sklopu požeškog festivala „Zlatne žice Slavonije- Aurea fest 2019.“

blank

U programu obilježavanja ove obljetnice osim povijesnih postrojbi iz RH i zemalja Europske unije te BiH sudjelovat će i istaknuti povjesničari sa Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba koji će u Požegi održati stručno predavanje vezano za život baruna Trenka i Trenkove pandure, te povijesne prilike u Slavoniji sredinom 18. stoljeća. Ovaj međunarodni susret povijesnih postrojbi i obilježavanje obljetnice podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Požega, Kutjevo d.d. i Općina Čaglin.    

blank

-Na prijedlog  pukovnika Bosnyák  Jánosa dogovoreno je potpisivanje Deklaracije o partnerstvu i suradnji među udrugama koje će predstavnici „Trenkovih pandura“ i Ferdinánd huszárezred  potpisati u Kapošvaru ovoga ljeta- ističe Vladimir Potnar, predsjednik postrojbe “Trenkovi panduri”.

Kako smo mogli vidjeti povodom obilježavanja Dana grada Požege „Trenkovim pandurima“ su u goste došle postrojbe iz Češke, Mađarske,Austrije, Njemačke i BiH. Ovo je dokaz koliko su panduri poznati izvan granica Lijepe naše gdje promoviraju i promiču Grad Požegu te povijest koju njeguju. Potpisivanjem ove Deklaracije panduri idu korak dalje i sve više se okreću prekograničnoj međunarodnoj suradnji. Ove godine panduri šest puta planiraju gostovanja izvan granica RH i to u Austriju, Mađarsku, Češku i BiH.

Foto: Trenkovi panduri

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića