Manda Štimac u završnim pripremama za “osvajanje titule”

Autor: DK

blankZAGRAĐE – Ove će godine, kako smo o tome već i pisali,  Požeško-slavonsku županiju na natjecanju za Najuzorniju seosku ženu u Bjelovaru predstavljati i za titulu se boriti Manda Štimac iz Zagrađa, vrijedna, uzorna i obiteljska žena koja prema svim kriterijima zaslužuje biti birana i izabrana.

Pripreme su u završnici, priprema se sve ono kako bi se uz sve druge kriterije predstavile i sve duge kvalitete uzorne žene koja zaslužuje dobiti takvu titulu. Kaka se dođe kod obitelji Štimac ostavlja se dojam kao da je vrijeme stalo. Čisto, uredno i uređeno, čuvane i očuvane sve one tradicijske vrijednosti, od dvorišta, starovinske kuće, štale i cjelokupnog imanja koje krase tri krušne peći u kojima se peku veće količine onoga kruha kakvog su pekle naše bake. Nikad se ne ispeku dovoljne količine pa se uvijek traži jedan kruh više zbog svoje kvalitete i izvornosti.

blank

Danas su brojni novinari i drugi gosti, među kojima su bili i njemački novinari, s područja Bavarske, možda malo i poremetili sve pripreme koje su punoj završnici. Njemački novinari na našem području snimaju turistički i informativni film na temu lova u Slavoniji, a koliko se moglo vidjeti nije ih ostavio ravnodušnima prizor na seoskom imanju što se moglo vidjeti po intenzivnom snimanju kako foto aparatom tako i video kamerom.

Da je važnost događanja na visokoj razini svojim je dolaskom potvrdio i župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević, sin tamošnjeg kraja, kojemu je u pratnji bio njegov zamjenik Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnice grada Pleternice Domagoj Katić. Svi nazočni su pokazali veliku zainteresiranost pa smo se pobliže upoznali sa pripremama starih jela, izgledom tkalačkog stana i starovinske kuće u kojoj smo bili i ugošćeni kako to i priliči pravim domaćinima graničarskog kraja. Da bi se ostavio trag prisutnosti novinara naša Manda okružila se novinarima i fotoreporterima kako bi sve to ostalo zabilježeno.

blank

Hrabrost i odvažnost najuzornija žena naše županije Manda Štimac dokazala je na mnogim stvarima a možda onaj najzanimljiviji je taj da se nije suprezala zajašiti i konja koji je također sastavni dio njihovog soskog bogatstva.

blank

Prizora o životu žene na selu, posebice mlade, prije se moglo vidjeti na svakom koraku što je danas veoma teško iz razloga jer većinom svi oni mladi bježe u gradove jer više nije “in” živjeti na selu, tamo raditi i kruh na takav način zarađivati. Iako nismo bili na odlasku, sasvim slučajno zakle smo Mandu kako otvara “penđer”, u staroj kući kroz, koji je provirila što je samo zbog brzine fotoreportera i to ostalo zabilježeno a kakva su vremena takvi prizori polako odlaze u zaborav.

Mnogo se ima još s čime pohvaliti naša natjecateljica Manda koja će se u subotu,  11.listopada, sa svojom pratnjom, mini busom, zaputiti u Bjelovar kako bi odnijela onu titulu kakvu i zaslužuje. Nadamo se da ćemo i u nedjelju imati razloga napisati još koju riječ tome u prilog te na drugačiji način obilježiti manifestaciju koja će biti na radost mnogih.

no images were found

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića