LOVOČUVAR TOMISLAV KAPL UPOZORAVA: Psi lutalice, motociklisti i izletnici narušavaju stanje u lovištu

Autor: DK

Lovočuvar Tomislav Kapl iz Golobrdaca Požege tu dužnost obavlja u požeškom Lovačkom društvu „Sokolovac“ dulje od šest godina pohodeći često županijsko lovište „Požega 1“ površine 3193 hektara i državno lovište „Sjeverna Babja Gora“ veličine 1909 hektara. Kroz to razdoblje doživio je svašta tako da je u dva navrata angažirao i pripadnike Policijske uprave Požeško-slavonske s kojom lovci ovog kraja izuzetno dobro surađuju.

-Kada se pojavi čovjek u nezakonitom lovu trebao bi mu oduzeti pušku, a to vrijedi i kada se tu nađe lovac iz drugog lovačkog društva, no nije rijetkost da se oni opiru takvom postupku zbog čega slijedi intervencija policije – kaže nam Tomislav i dodao da ovdje u krivolov najčešće idu ljudi nastanjeni u obližnjim naseljima unutar i uz lovište što je često posljedica posjedovanja oružja zaostalog nakon domovinskog rata.

Problem u lovištu su psi lutalice koje lovočuvar također može izlučiti jer pričinjavaju štetu na divljači, no nije riješen prihvat tih životinja jer udruga „Sirius“ to radi na volonterskoj osnovi pa malo što mogu učiniti, a lokalna samouprava za to nije pripremljena i organizirana.

-Pohvalno je da grad Požega sufinancira čipiranje pasa čime se smanjuje broj napuštenih – nastavlja nam T. Kapl.  Dodaje da su lovočuvari službenici svojih udruga.

-Neophodno je proširiti suradnju sa šumarima, ljubiteljima prirode, planinarima i drugima koji se kreću po lovištu čak i u vrijeme kada je organiziran lov, te obilježeno područje lova, a sve to je povezano sa ovlastima lovočuvara koji su zapravo službene osobe ograničenih mogućnosti – naglasio je lovočuvar Kapl i dodao da bi se svi trebali pridržavati propisa koji reguliraju ponašanje onih koji se nalaze na površinama lovišta.

Dodaje da im dosta problema pričinjavaju neodgovorni motociklisti koji se voze po brdima i putevima unutar lovišta, no imaju kacige na glavi, te su skinuli registracijske pločice sa motocikla.

-Tu smo nemoćni, oni jure kroz lovište, uznemiravaju divljač, izlažu se opasnostima dok je lov u tijeku, a uopće ne reagiraju kada ih pokušamo zaustaviti i spriječiti u takvim pohodima – kazao nam je na kraju Tomislav Kapl.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: