LOVCI U DVOJBI: Pregled mesa divljači obavlja najbliža ovlaštena veterinarska organizacija?

Autor: DK

PLETERNICA/ZAGREB – Početkom veljače ove godine Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede uputila je Hrvatskom lovačkom savezu i veterinarskim organizacijama u cijeloj zemlji dopis kojim se pojašnjava obavljanje pregleda mesa odstrijeljene divljači na trihinelu.
-Radi utvrđivanja proširenosti i suzbijanja trihineloze, lovoovlaštenici su dužni dostaviti uzorak svake odstrijeljene divlje svinje ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji radi pretrage na Trichinellu spp- stoji u tom dopisu i dodaje da se uzorak dostavlja u onu veterinarsku organizaciju koja obavlja poslove propisanih dijagnostičkih pretraga na području jedinice lokalne samouprave (općine, grada) u sastavu regionalne samouprave (županije) koja je sukladno odredbama zakonskih propisa ovlaštena za obavljanje navedene pretrage na tom području i nadležna za područja pripadajućih lovišta. Dopis je potpisao ondašnji pomoćnik ministra dr. med. vet. Damir Agičić, koji je nakon toga prestao obavljati tu dužnost.
-U slučaju kada lovoovlaštenici dostavljaju uzorke uzete od odstrijeljene divlje svinje u svrhu provedbe mjera propisanih Programom nadziranja klasične svinjske kuge kod divljih svinja u 2018. godini, treba također uzeti uzorak ošita (dijafragme) veličine dlana s prijelaza mišićnog u tetivasti dio s obje strane trupa, te isti dostaviti u nadležnu ovlaštenu veterinarsku organizaciju, gdje će uzorak biti pretražen na Trichinellu spp.-stoji na kraju toga dokumenta.

Međutim u stvarnosti to nije taklo jednostavno što nam je potvrđeno iz lovačkih krugova.
-Pitamo se tko je ovlašten za obavljanje toga pregleda kada se lovište prostire na području više županija – ističe Mato Marijić, čelnik lovačke udruge „Sjeverni Dilj“ sa sjedištem u pleterničkom kraju koja gospodari istoimenim državnim lovištem površine 5677 hektara, a smješteno je jednim dijelom na sjeveru Brodsko-posavske i drugim na jugu Požeško-slavonske županije. Oni prigovaraju i iznosu cijene trihineloskopskog pregleda mesa divlje svinje koji u našoj zemlji stoji 120 kuna(za domaću svinju je oko 50 kuna), dok je u nama susjednoj Sloveniji svega 70 kuna. Stoga smo o ovome problemu uputili upit nadležnom ministarstvu.
-Ako se lovište prostire na području dviju županija za trihineloskopski pregled mesa odstrijeljene divljači može se odabrati ovlaštena veterinarska organizacija koja je bliža lovištu ili ona u koju je lakše dostaviti uzorke zbog bolje cestovne povezanosti- napisala je u odgovoru Željana Ivanuš, glasnogovornica Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Ilustracija, mojaloznica.com

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića